Sejm schválil kontroverzní zákony o soudcích. Černý den pro demokracii, tvrdí opozice

Polský sejm.

Polský sejm. Zdroj: EPA

Polský Sejm schválil nový mediální zákon
Polský sejm schválil kontroverzní zákon o ústavním soudu (na snímku). Vládní kroky jsou tvrdě kritizovány opozicí.
3
Fotogalerie

Dolní komora polského parlamentu dnes většinou hlasů schválila návrh zákona o nejvyšším soudu, předložený prezidentem Andrzejem Dudou. Vládní strana Právo a spravedlnost (PiS), která má v Sejmu i Senátu většinu, poté hlasy svých poslanců prosadila i přijetí zákona o soudcovské radě.

"Pisokracie, pisokracie," skandovala opozice. "Je to černý den pro polskou demokracii, parlamentní většina zrušila dělbu moci," prohlásil opoziční předák Grzegorz Schetyna a vyzval prezidenta, aby jako strážce ústavy znovu vetoval sporné zákony.

Hlava státu v létě vetovala oba kontroverzní zákony prosazované vládnoucí stranou v rámci rozsáhlé reformy justice, která podle mínění opozice i Evropské komise ohrožuje nezávislost soudů. PiS tvrdí, že cílem reformy je zvětšit efektivnost soudů a zajistit spravedlnost i pro řadové občany.

Ani Dudova verze zákona podle právních expertů zcela neodstraňuje obavy z možného politického ovlivňování práce vrcholného justičního orgánu Polska.

Před hlasováním o Dudově předloze zákona o nejvyšším soudu schválil Sejm 36 dodatků či pozměňovacích návrhů poslanců PiS a jeden opozice. Sněmovna pak nepřijala návrh opozice, aby byl zákon odmítnut. Nakonec pro nový právní předpis zvedlo ruku 239 z celkových 460 poslanců, 171 bylo proti a 24 se zdrželo.

Po schválení zákona o soudcovské radě poměrem 237 ku 166 hlasům skupina žen na galerii pro diváky rozvinula polskou vlajku s černou smuteční stuhou. Zákon podle listu Gazeta Wyborcza umožní vládní straně a prezidentovi ukončit ústavní mandát 15 soudců v radě a nahradit je novými členy, které nevybere již soudcovská samospráva, ale Sejm. PiS tak získá většinu v radě, která rozhoduje o jmenování do všech soudů v zemi.

V Česku obdobný orgán dosud neexistuje.

Před podpisem prezidenta musí zákony schválit ještě Senát, což se ale předpokládá vzhledem k tomu, že i tam má PiS většinu.

Takzvaná Benátská komise, což je poradní orgán Rady Evropy pro otázky ústavního práva, těsně před dnešním hlasováním varovala, že přijímané změny "představují vážné riziko pro nezávislost všech stran" v polské justici. Hrozí podle ní zpolitizování soudcovské rady, ohrožení stability polského právního řádu i ohrožení nezávislosti prokurátorů kvůli novým pravomocem ministra spravedlnosti, který je v Polsku současně i generálním prokurátorem.