Senát USA dá Obamovi pravomoc pro obchodní dohody

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Americký Senát překonal klíčovou procedurální překážku pro konečné schválení zákona, který by dal prezidentovi Baracku Obamovi pravomoc sjednávat definitivní texty obchodních dohod. O samotném zákonu má Senát hlasovat ve středu a jeho schválení by zřejmě už nemělo stát nic v cestě. Kongres by tak schválil pravomoci pro Obamu po téměř dvou měsících tahanic, v nichž se proti svému prezidentovi postavila většina jeho spolustraníků.

Pro omezení debaty o návrhu zákona, které brání jeho zablokování menšinou, dnes hlasovalo potřebných 60 senátorů. Pro samotné schválení zákona už stačí nadpoloviční většina stočlenného Senátu. Pokud jej schválí, dostane jej na stůl Obama k podpisu.

„Dnes to bylo velmi významné hlasování. Je to důležitá chvíle pro celou zemi,“ řekl předák většinových republikánů v Senátu Mitch McConnell, jehož strana na rozdíl od demokratů Obamovy záměry na poli otevírání obchodu většinově podporuje.

Obamovi zákon umožní dokončit strategickou dohodu o volném obchodu mezi USA a 11 zeměmi východní Asie a Tichomoří, známou pod zkratkou TPP. Pro Obamu je tento projekt jednou z hlavních priorit pro zbývající období jeho vlády. Většina jeho strany se ale v posledním desetiletí dostala do silného vleku odborů a zelených hnutí, které důrazně vystupují proti jakékoli další liberalizaci obchodu.

Obama už řadu měsíců žádá, aby stejně jako většina jeho předchůdců dostal od Kongresu při vyjednávání obchodních dohod mandát k takzvanému zrychlenému řízení. To by znamenalo, že prezident by po dokončení dohod předal dokument zákonodárcům, kteří by ho mohli schválit beze změn, nebo odmítnout. Bez takového opatření by zřejmě žádná americká vláda nebyla dnes schopna sjednat žádnou obchodní dohodu.

K návrhu, který nyní projednává Senát, tentokrát není připojen dodatek o financování rekvalifikace zaměstnanců, kteří ztratí práci údajně kvůli liberalizaci obchodu. Tento dodatek před dvěma týdny odmítla Sněmovna reprezentantů kvůli demokratům, kteří sice takovýto program sami požadovali, avšak jeho zamítnutím chtěli zablokovat celou dohodu TPP.

Obama nyní žádá, aby měl na stole k podpisu oba tyto návrhy. Senát bude o zákonu, do kterého je program rekvalifikací nyní zapracován, procedurálně hlasovat ve středu.

Demokraté se pod tlakem odborů stavějí k volnému obchodu podezřívavě a tvrdí, že Spojené státy následkem TPP přijdou ve zpracovatelském průmyslu o značný počet pracovních míst. Obama a další ale argumentují tím, že nové obchodní dohody posílí pozici USA v globálním soupeření s Čínou, která láká Asii na svou vlastní vizi propojení kontinentu s Evropou podle vzoru někdejší „hedvábné stezky“.

Spojené státy také vedou přípravná jednání s Evropskou unií o rozsáhlé obchodní a investiční smlouvě zvané Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Jednání, která začala v červnu 2013, mají odstranit zbývající překážky v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Proti dohodě mají ale námitky některé země EU a bojuje proti ní řada lobbistických skupin.