Senát USA dal zelenou obchodním dohodám

Kapitol, sídlo obou komor amerického parlamentu

Kapitol, sídlo obou komor amerického parlamentu Zdroj: CC BY-SA 2.0: Kmccoy via Wikimedia

Po tuhém boji a až napodruhé dokázali američtí republikáni prosadit v Senátu zákon, kterým se paradoxně může demokratický prezident Barack Obama zapsat do historie. Těsným poměrem hlasů 62 ku 37 Senát schválil zákon o podpoře obchodu (TPA), který dá Obamovi šanci dokončit jednání o dvou obřích obchodních dohodách s 11 zeměmi na březích Pacifiku a s Evropskou unií.

Díky zákonu nebudou smět zákonodárci při schvalování dohod do jejich textu zasahovat. Buď je schválí, nebo odmítnou. Japonský ministr hospodářství Akira Amari i evropští vyjednávači dali několikrát najevo, že dokud Kongres neschválí TPA, nemá smysl o pacifické a transatlantické dohodě jednat.

„Chci poděkovat senátorům, že se postavili za americké pracující tím, že podpořili chytrý obchod. Vyzývám Sněmovnu reprezentantů, aby udělali totéž,“ řekl po hlasování v Senátu Obama. Dolní komora Kongresu začne zákon projednávat v červnu. Jenže naprostá většina prezidentových demokratů je rozhodnuta hlasovat proti, protože se bojí přesunu výroby do zemí s levnější pracovní silou. TPA se nelíbí ani části republikánů. Republikánský poslanec a bývalý kandidát na viceprezidenta Paul Ryan už plánuje pro republikánské poslance školicí semináře, kde jim důležitost zákona a obchodních dohod hodlá vysvětlit.

Obama: Chci poděkovat senátorům, že se postavili za americké pracující tím, že podpořili chytrý obchod. Vyzývám Sněmovnu reprezentantů, aby udělali totéž

Diskuze v Senátu ukázala, jak je pro demokraty obchod citlivé téma. Proti pacifické dohodě často používají podobné argumenty jako evropští odpůrci transatlantické smlouvy. Senát těsně odmítl dodatek, který by Obamu donutil z obchodních smluv odstranit klauzuli o ochraně investic prostřednictvím mezinárodních arbitráží.

Neprošel ani další požadavek demokratů, aby Obama do obchodních smluv nechal vepsat mechanismus, který bude trestat státy za manipulaci s kurzem svých měn. Trnem v oku je demokratům především Čína se svým řízeným kurzem, ale představitelé vlády se obávali, že klauzule by se mohla vztahovat i na Japonsko, což by pacifickou dohodu zablokovalo.
Demokraté se neúspěšně pokoušeli zabránit i tomu, aby se v budoucnu mohla k pacifické dohodě připojit Čína bez souhlasu Kongresu. Všechny tyto požadavky se ale podle amerických analytiků na půdě Sněmovny reprezentantů objeví znovu.

TPA by měl platit tři roky, během nichž prezident může předložit Kongresu k rychlému projednání dohodnuté obchodní smlouvy. Jeho platnost je možné prodloužit o další tři roky, aby dohody mohl dokončit příští prezident.

Transpacifická obchodní dohoda
Spojené státy jednají o obchodní dohodě s Kanadou, Mexikem, Peru, Chile, Japonskem, Malajsií, Singapurem, Brunejí, Vietnamem, Austrálií a Novým Zélandem. Dohody by se měly účastnit země, které se na světovém hrubém domácím produktu podílejí ze 40 procent.