Separatista, nebo hrdina? Kašmírem po zabití vůdce povstalců zmítají nepokoje

Nepokoje v Kašmíru

Nepokoje v Kašmíru Zdroj: ctk/ap

Minulý týden indické vládní jednotky oznámily, že zabily hlavního vůdce kašmírských separatistů. Přestože čin označily za klíčové vítězství na tomto sporném území v Himálaji, zjevně nepředpokládaly, že vyvolá nečekaně silnou vlnu protestů, při kterých přišlo o život minimálně 31 lidí a stovky dalších skončily v nemocnici, napsala agentura AP.

Zabití Burhana Váního vyprovokovalo reakci desítek tisíc povstalců, kteří nyní opět požadují „ázádí“, tedy svobodu od indické vlády.

Každý den přináší novou vlnu odporu mladých demonstrantů v šátcích a džínech, kteří se i přes zákaz vycházení pokouší házením kamenů čelit indickým jednotkám. Vojáci střílejí ze vzduchovek, používají i ostré náboje a slzný plyn. Úřady se obávají, že nechtěně obnovily povstání, které bude těžké potlačit.

Místní obyvatelé uvádí, že Váního, stejně tak jako ostatní protiindické povstalce, v minulosti již několikrát schovávali před vojáky, kteří se zaměřili na jejich úkryty v jihokašmírských vesnicích. Tuto informaci potvrzují i bezpečnostní složky. Pro mnohé z 12 miliónů Kašmířanů byl 22letý pohledný Vání národním hrdinou, který statečně bojoval proti indickým ozbrojeným silám. Mají pocit, že Váního znali osobně, protože sledovali zprávy o jeho vzestupu v rámci Strany mudžáhidů, kašmírské separatistické a teroristické skupiny.

Když se v pátek večer roznesly zprávy, že indické vládní jednotky zabily jeho a další dva povstalce, reakce byla okamžitá: desítky tisíc rozezlených mladých lidí se vyhrnuly ze svých domů a začaly házet kamení a cihly a křičet na vojáky na ulicích.

Váního „schopnost verbovat příznivce po smrti dalece překoná cokoliv, co by mohl dokázat s pomocí sociálních sítí“, napsal v sobotu na svém twitterovém účtu Umar Abdulláh, kašmírský vůdce opozice.

Do Kašmíru míří posily

Přestože úřady vyhlásily 24hodinový zákaz vycházení, útočili protestující na vojenská a polovojenská zařízení a vypálili několik policejních stanic a několik domů patřících policistům a proindickým politikům.

Premiér Indie Naréndra Módí hned po svém návratu z návštěvy afrického kontinentu svolal mimořádné zasedání vlády, kde se projednávaly způsoby, jak znovu nastolit klid a pořádek. Indické úřady prohlásily, že v pondělí vyslaly do této horské oblasti nejméně 2000 členů bezpečnostních složek, přičemž další stovky tisíc tam již předtím nasadila trvale.

Kašmír se nachází v neustálém konfliktu již od roku 1947, kdy Indie a Pákistán dosáhly nezávislosti, ale nemohly se dohodnout, komu tato oblast patří. Země se kvůli Kašmíru střetly ve dvou válkách a v současné době ovládá každá jeho část. Na indické straně se objevily separatistické tendence, včetně krvavého ozbrojeného povstání z roku 1989, jehož cílem bylo získat nezávislost nebo přidat se k Pákistánu. Při tomto povstání přišlo o život více než 68 tisíc lidí. Indická vláda následně rozmístila po celém území stovky tisíc vojáků.

Facebook jako zbraň

Vání se narodil v městečku Tral na severu svazového státu Džammú a Kašmír. Když mu bylo 14 let, zbila jeho staršího bratra hlídka nedaleko jejich domu. Zanedlouho poté se Vání přidal ke Straně mudžáhidů, tehdy nevýznamné skupině povstalců na útěku před indickými ozbrojenými složkami. Později se stal symbolem kašmírské bojovnosti. Ke svolávání příznivců využíval sociálních sítí, s pomocí nichž rovněž oslovoval ty, kteří tak jako on vyrostli v oblasti s velkou vojenskou přítomností a s vysokou nezaměstnaností.

„Lidé se s nim ztotožňovali, protože jeho poselství bylo jasné NE podřizování se a surovosti. Používal facebook více než zbraně,“ říká bojovník za lidská práva Khurram Parvíz. Desítky tisíc Kašmířanů porušily zákaz vycházení a shromáždily se v místě Váního pohřbu v jeho rodném městě za pokřiku „Chceme svobodu“. Pohřeb byl „občanským referendem proti indické vládě,“ uvedl Parvíz. Aktivisté pak namalovali protiindické slogany na okenice a zdi obchodů po celém Šrínagaru, největším městě oblasti.