Separatisté se v Doněcku chystají na střet s armádou, místní prchají z města

Proruští separatisté (na snímku) se připravují na bitvu o Doněck

Proruští separatisté (na snímku) se připravují na bitvu o Doněck Zdroj: ctk

Na východě Ukrajiny se schyluje k zásadnímu boji o Doněck. V očekávání ukrajinské ofenzivy doněcká domobrana posiluje obranu města. Obyvatelé město opouštějí. Už včera ukrajinská armáda dobyla Slavjansk, jednu z povstaleckých bašt. Dřívější prohlášení Kyjeva o obnovení klidu zbraní jde prozatím stranou.

Zástupci povstalců stahování k Doněcku potvrdili. Zpravodajské agentury informovaly, že do města se už od sobotního odpoledne přesunují další a další vzbouřenci s těžkou vojenskou technikou včetně tanků a pancéřovaných vozů.
Domobrana podle zástupců povstalecké Doněcké lidové republiky posiluje obranu města před možnou vládní ofenzivou.

Jak upozornil The Guardian, z místa se stává město duchů. Místní obyvatelé v očekávání boje město opouštějí. Někteří míří na západ Ukrajiny, jiní do Ruska.

V Luhansku prý armáda střílela do obytných budov, tvrdí separatisté

Separatisté dnes oznámili, že ukrajinská armáda prý odstřelovala raketami obytné budovy v Luhansku. Během útoku podle „ministra zdravotnictví“ povstalecké Luhanské lidové republiky zemřel jeden civilista a čtyři další byli zraněni, uvedla agentura ITAR-TASS.

„Několik budov ve městě hoří. Jsou tam ranění a mnoho sanitek v ulicích,“ popisovali situaci představitelé povstalecké domobrany. Cílem útoku podle nich zjevně byl průmyslový objekt u autobusového nádraží, zasaženo však bylo několik obytných domů.

Tisková služba povstalecké republiky uvedla, že armáda rovněž ostřelovala čtvrtě Krasnodon a Sverdlovka. V noci na dnešek se podle ITAR-TASS odehrály boje s nasazením minometů také poblíž luhanského letiště. Bojové operace byly hlášeny například i z vesnic Mettalist a Krasnyj Jar.

Ze Slavjansku jsme neuprchli, jen jsme se přeskupili, tvrdí separatisté

Ukrajinské ozbrojené síly v sobotu vyhnaly separatisty ze Slavjanska, který byl považován za významnou baštu povstalců, a poté i z nedalekého Kramatorska. Povstalci z těchto regionů zamířili do oblastního centra.

Povstalci nechtějí hovořit o své porážce. Ze Slavjanska prý neuprchli před armádou, ale pouze se v zájmu ochrany civilního obyvatelstva přeskupili, tvrdí předák separatistů Andrej Purgin. „Náš odpor nebyl zlomen,“ ujišťuje.

Obnovení klidu zbraní? Není na pořadu dne

Kyjev sice v uplynulých dnech prohlašoval, že usiluje o obnovení klidu zbraní, ale povzbuzen sobotními útoky prezident Petro Porošenko zároveň slíbil pokračování ofenzivy proti povstalcům. Vláda v Kyjevě hovoří o jednom z největších vítězství od zahájení „protiteroristické“ operace v polovině dubna.

„Jsem velmi vzdálen euforii. Situace zůstává velmi složitá. Teroristé se teď zabarikádují ve velkých městech,“ varoval v sobotu Porošenko. Úspěchy vládních sil mu prý ale daly za pravdu, když neprodloužil příměří, které vypršelo v pondělí. Separatisté klid zbraní nepodpořili, a teď za to podle ukrajinského prezidenta „sklízejí zasloužený trest“.

Zmocněnec ruského ministerstva zahraničí pro lidská práva Konstantin Dolgov očekává, že „horká fáze“ bojů na východě Ukrajiny během několika týdnů skončí. „Překonání této krize ale potrvá léta,“ upozornil diplomat, podle něhož je Ukrajina „hluboce rozpolcena“.

Ukrajinská krize
21. listopadu 2013 - Ukrajinská vláda zastavila přípravy podpisu asociační dohody s EU. Předseda vlády Mykola Azarov zároveň vyzval k rozšíření hospodářské spolupráce s Ruskem.
22. listopadu 2013 - V Kyjevě vypukly protivládní demonstrace, které se rozšířily i do dalších měst a postupně si vyžádaly desítky obětí na životech.
29. listopadu 2013 - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na summitu Východního partnerství ve Vilniusu nepodepsal asociační dohodu s EU.
21. února 2014 - Prezident Janukovyč a opoziční předáci Arsenij Jaceňuk, Vitalij Kličko a Oleh Ťahnybok podepsali dohodu o ukončení krize.
22. února 2014 - Poslanci sesadili prezidenta Janukovyče a na 25. května vyhlásili prezidentské volby. Janukovyč uprchl, jeho úřad dočasně převzal předseda parlamentu Oleksandr Turčynov.
17. března 2014 - EU, USA a další země schválily sankce vůči představitelům Ruska a Krymu. Později byly sankce rozšířeny.
21. března 2014 - Rusko formálně završilo připojení Krymu k Rusku, které obyvatelé Krymu 16. března schválili v referendu.
- Ukrajinský premiér Jaceňuk podepsal s lídry unie na summitu v Bruselu politickou část asociační dohody EU s Ukrajinou.
6. dubna 2014 - Na východě Ukrajiny vypukly boje mezi proruskými radikály a oficiálními ukrajinskými silami.
25. května - Prezidentské volby vyhrál podnikatel Petro Porošenko, který získal 54,7 procenta hlasů, a byl tak zvolen již v prvním kole.
7. června 2014 - Porošenko byl inaugurován.
20. června 2014 - Ukrajinský prezident nařídil jednostranné zastavení palby v rámci mírového plánu, který předpokládá odzbrojení povstalců a jejich svobodný odchod z Ukrajiny.
21. června 2014 - Ruský prezident Vladimir Putin podpořil Porošenkovo rozhodnutí vyhlásit příměří.
23. června 2014 - V Doněcku se konalo první přímé jednání mezi vzbouřenci a zástupci vlády. Jednání vyústilo v závazek oboustranného zastavení palby. Příměří bylo 27. června prodlouženo do 30. června, bylo ale porušováno.
24. června 2014 - Putin navrhl horní komoře parlamentu, aby zrušila právo, které mu na jaře udělila k nasazení armády na Ukrajině k ochraně ruských krajanů. Parlament tak učinil 25. června.
27. června 2014 - Představitelé EU na summitu v Bruselu podepsali ekonomickou část asociační dohody s Ukrajinou.
30. června 2014 - Na Ukrajině ve 21:00 SELČ oficiálně skončilo příměří.
1. července 2014 - Ukrajinské vládní jednotky obnovily operace proti proruským povstalcům. Putin obvinil Porošenka z veškeré odpovědnosti za pokračování bojů.
2. července 2014 - Naději údajně přineslo jednání ministrů zahraničí Německa, Ukrajiny, Ruska a Francie v Berlíně. Podle šéfa německé diplomacie Franka-Waltera Steinmeiera se Ukrajina a Rusko domluvily na krocích k uklidnění situace.
4. července 2014 - Ukrajinská armáda dobyla městečko Mykolajivka v Doněcké oblasti.
5. července 2014 - Ukrajinské síly vnikly do bašty povstalců na východě Ukrajiny Slavjansku. Separatisté město opustili a prezident Porošenko dal armádě rozkaz vztyčit nad radnicí ukrajinskou vlajku.
6. července 2014 - Separatisté se stahují k Doněcku a připravují na střet s ukrajinskou armádou. Obyvatelé opouštějí město