Separatisté uznávají podřízenost Kyjevu, žádají ale rozsáhlou autonomii

Vůdce separatistů Alexandr Zacharčenko

Vůdce separatistů Alexandr Zacharčenko Zdroj: ctk

Vedoucí představitelé takzvaných lidových republik v ukrajinském Donbasu dnes zveřejnili svůj návrh změn ukrajinské ústavy, který předpokládá rozsáhlou autonomii povstaleckých zón v Doněcké a Luhanské oblasti, ale označuje je za nedílnou součást ukrajinského území. Kyjev zatím na návrh nereagoval.

Radikálové z vedení donbaských republik dosud jednoznačně nedeklarovali svou ochotu podřídit se správě Kyjeva, přestože Moskva, která je podporuje, územní celistvost Ukrajiny vyjma anektovaného Krymu v oficiálních vyjádřeních nezpochybňuje.

V únorových mírových dohodách z běloruského Minsku se praví, že politické urovnání donbaské krize má proběhnout „v souladu s ukrajinskými zákony“. Kyjev má do konce roku obnovit plnou kontrolu rusko-ukrajinské hranice.

Jednotlivé body návrhů, jejichž plný text zveřejnila agentura DAN, vycházejí z formulací minských dohod. Představa separatistů počítá s vymezením zvláštní zóny na východě země, jejíž územní rozsah bude stanoven zvláštním zákonem.

Separatisté uznáním ukrajinské svrchovanosti formálně odmítají ruskou anexi Krymu

Území bude mít rozsáhlou autonomii včetně neodvolatelnosti zvolených zástupců Kyjevem, vytváření vlastních bezpečnostních složek, autonomního využívání přírodních zdrojů nebo používání ruštiny. Vedoucí představitelé „lidových republik“ Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij si zachovají své funkce, pokud je z nich místní donbaské orgány - nikoli Kyjev - neodvolají.

Z textu povstaleckého návrhu ústavních změn mimo jiné vyplývá, že separatisté uznáním ukrajinské svrchovanosti formálně odmítají ruskou anexi Krymu. „Výkonnou moc v (ukrajinských) oblastech a okresech a ve městech Kyjevě a Sevastopolu uplatňují místní správní orgány.

Zvláštnosti výkonné moci ve městech Kyjevě a Sevastopolu určují jednotlivé ukrajinské zákony,“ píše se v návrhu. V ústavním článku 133 se podle povstaleckého návrhu bude nadále uvádět, že „součástí systému administrativního a územního uspořádání je autonomní republika Krym“.

Dějněgo: Lidové republiky chtějí kompromis

Ústavní návrhy separatistů dnes komentoval jejich luhanský zmocněnec Vladislav Dějněgo. Řekl, že „lidové republiky“ jsou ochotny zůstat součástí Ukrajiny ve jménu zastavení ozbrojených bojů na Donbasu. Připravenost respektovat zachování územní celistvosti země není podle něj ale novinkou.

„Ochota Luhansku a Doněcku dosáhnout kompromisu s Kyjevem není obsažena jen v našich návrzích ústavních změn. Lidové republiky to daly najevo už loni v září na první schůzce v Minsku,“ citovala Dějněga luhanská agentura LuganskInformCentr. „Už tehdy republiky navzdory svým vojenským úspěchům souhlasily s tak ohromným kompromisem,“ dodal.

Jednat má kontaktní skupina

Podle ruské agentury RBK separatisté své návrhy předali takzvané kontaktní skupině, jak to předpokládají minské dohody. Na její platformě se od února jedná o mírovém urovnání krize.

Ukrajinské vedení návrhy povstalců zatím nekomentovalo. Premiér Arsenij Jaceňuk nedávno prohlásil, že „Moskva ani nikdo jiný nemá právo diktovat Ukrajině, jaká má být její ústava“. Minské dohody nicméně „dialog o budoucím režimu“ povstaleckých zón předpokládají.

Podle názoru kyjevských komentátorů může být klíčovým sporným bodem pořádání místních voleb, s nimiž minské dohody počítají. Kyjevský parlament už v březnu schválil zákon se seznamem měst a obcí, na které se má budoucí zvláštní status vztahovat.

Prezident Petro Porošenko ale zákon opatřil dodatkem, podle něhož zákon o zvláštním statusu vstoupí v platnost až po komunálních volbách provedených podle ukrajinských zákonů. Separatisté takový postup odmítli. V jejich dnešním návrhu se uvádí, že volební systém povstaleckého území má být nezávislý na zákonodárné a výkonné moci Kyjeva.

Po více než roce bojů na východě Ukrajiny opět svitla naděje
Výběr hlavních událostí spojených se situací na východě Ukrajiny, kde proruští separatisté v návrhu ústavních změn uznali podřízenost Kyjevu:
2014
6. dubna - Demonstrace proruských radikálů v Doněcku, Luhansku, Dněpropetrovsku a Charkově na východě Ukrajiny přerostly v potyčky s policií, okupaci správních budov a v boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty. Následující den separatisté v Doněcku vyhlásili vlastní republiku.
13. dubna - Kyjev zahájil na východní Ukrajině „rozsáhlou protiteroristickou operaci“ na obranu před údajnou ruskou agresí.
11. května - V separatisty pořádaných referendech v Luhanské a Doněcké oblasti se většina obyvatel vyslovila pro nezávislost.
25. května - Prezidentské volby na Ukrajině vyhrál v prvním kole podnikatel Petro Porošenko. Úřadu se ujal 7. června.
5. července - Ukrajinské síly vyhnaly separatisty ze Slavjansku, hlavní bašty povstalců a symbolu jejich boje.
17. července - V oblasti kontrolované separatisty se zřítil malajsijský Boeing 777 s 298 lidmi na palubě. Nikdo nepřežil, většina obětí byli Nizozemci. Letoun byl zřejmě sestřelen protiletadlovou raketou; z katastrofy se vzájemně obviňují ukrajinská armáda a proruští povstalci.
25. srpna - Povstalci zahájili protiofenzivu.
28. srpna - Kyjev potvrdil pád města Novoazovsk i dalších obcí na jihovýchodě Ukrajiny, které prý dobyly kolony ruských vojáků.
2. září - Po třech týdnech tvrdých bojů se dostalo pod kontrolu povstalců strategické město Ilovajsk; zahynuly tři stovky ukrajinských vojáků, další byli zajati. Kvůli bitvě odstoupil ukrajinský ministr obrany Valerij Heletej.
5. září - Na východní Ukrajině začalo od 17:00 SELČ platit příměří, na kterém se o několik hodin dříve v Minsku dohodli zástupci Kyjeva a separatistů. Klid zbraní byl ale od počátku porušován.
2015
13. ledna - Ukrajinský prezident Porošenko vyhlásil již čtvrtou mobilizaci. Stalo se tak krátce po krvavém incidentu, při němž při raketovém útoku na linkový autobus jižně od Doněcku zahynulo 13 lidí.
19. ledna - Pod palbou separatistů se ocitlo Debalceve. Obklíčené město, v němž sídlila asi pětitisícová ukrajinská posádka, je strategickým dopravním uzlem na trase Doněck-Luhansk, který zůstával mezi oblastmi ovládanými povstalci v rukou ukrajinské armády.
22. ledna - Po třech měsících takzvané druhé bitvy o doněcké letiště ukrajinská armáda vzdala obranu toho objektu.
24. ledna - Povstalci zahájili ofenzivu na jihoukrajinský Mariupol. Přestřelky u půlmilionového přístavu, který je považován za hlavní strategickou překážku na cestě separatistů k Ruskem anektovanému Krymu, trvají dodnes.
11.-12. února - V Minsku se nejvyšší představitelé Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa Vladimir Putin, Petro Porošenko, François Hollande a Angela Merkelová dohodli na příměří na východě Ukrajiny od 15. února 00:00 místního času (sobota 14. února 23:00 SEČ). Kromě zastavení palby dohoda uložila oběma stranám stažení těžkých zbraní z fronty a výměnu zajatců. Stanovila rovněž harmonogram politických reforem, jejichž cílem je decentralizace státní správy. Smlouva přispěla k oslabení bojů, příměří je ale prakticky každodenně porušováno.
17. března - Ukrajinský parlament schválil novelu zákona o samosprávě povstaleckých území na východě země. Povstalci plán odmítli.
1. června - Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva ve své zatím poslední statistice oznámil, že konflikt na Ukrajině si od dubna 2014 vyžádal přes 6400 mrtvých.
9. června - Vedoucí představitelé takzvaných lidových republik v Donbasu zveřejnili svůj návrh změn ukrajinské ústavy, který předpokládá rozsáhlou autonomii povstaleckých zón v Doněcké a Luhanské oblasti, ale označuje je za nedílnou součást ukrajinského území.