Šest mrtvých a zraněné si vyžádal útok na jeruzalémskou synagogu

ilustrační foto, Izrael,

ilustrační foto, Izrael, Zdroj: ctk

Při útoku na synagogu v Jeruzalémě přišlo dnes ráno o život šest lidí, z toho čtyři rabíni a dva palestinští útočníci. Dalších nejméně osm osob utrpělo zranění. Radikální palestinské hnutí Hamas útok slavilo v pásmu Gazy, zatímco šéf palestinské samosprávy masakr odsoudil. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu útok označil za výsledek podněcování k násilí proti Židům a nařídil strhnout domy obou atentátníků.

Všichni čtyři mrtví židé měli dvojí občanství - tři z nich byli občany Izraele a USA a čtvrtý měl státní příslušnost Izraele a Británie. Vzhledem k tomu, že jsou mezi oběťmi i občané USA, se do vyšetřování zapojí americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Americký prezident Barack Obama vyzval Izraelce a Palestince, aby usilovali o zmírnění napětí.

Netanjahu řekl po schůzi bezpečnostního kabinetu, že jak radikální Hamas, tak palestinská samospráva nepřestávají šířit lži o tom, že Izrael usiluje o změnu pravidel pro pobyt Židů na Chrámové hoře. Někteří z nich chtěli, aby jim vláda povolila se tam modlit, ale kabinet to odmítl. Netanjahu považuje za šokující „nejenom krutost dnešního masakru, ale také oslavy pořádané v Gaze a Betlémě, kde se rozdávalo cukroví“. Řekl rovněž, že očekává, že svět nekompromisně toto podněcování k násilí proti Izraeli odsoudí. „Svět se dívá na ten masakr, ale nežádá od Palestinců, aby zastavili podněcování proti Izraeli, což je kořen tohoto násilí,“ sdělil.

Nejhorší útok za šest let

Dnešní čin je nejhorší útok na izraelské věřící od roku 2008, kdy jeden Palestinec v náboženské škole zabil osm židů.

Útočníci byli podle palestinských sdělovacích prostředků bratranci Ghasán a Udaj abú Džamál ze čtvrti Džabal Mukabir ve východním Jeruzalémě. Izraelská policie ve čtvrti zatkla devět jejich příbuzných. Muži vtrhli do synagogy brzy ráno ozbrojeni sekáčky na maso a pistolemi. Během několika málo minut na místo dorazila policie a při přestřelce oba zabila. „Hodnotíme to jako teroristický útok,“ řekl policejní mluvčí Micky Rosenfeld. Radikální palestinské hnutí Lidová fronta pro osvobození Palestiny (PFLP) oznámilo, že muži patřili k jeho členům. Některá zahraniční média napsala, že vojenské křídlo PFLP se k činu přímo přihlásilo.

Ztráta pocitu bezpečí

Občané Jeruzaléma hovoří o ztrátě pocitu bezpečí a ministr vnitřní bezpečnosti Jicchak Aharonovič prohlásil, že se bude zabývat možností zmírnit přísné předpisy pro nošení zbraně. Policie zřídí u bran do východního Jeruzaléma hlídky a posílí hraniční oddíly. Dodatečná kontrolní stanoviště budou ve východním Jeruzalémě.

Palestinský rozhlas útočníky označil za mučedníky a radikální palestinské hnutí Hamas, které ovládá Pásmo Gazy, útok pochválilo. Abbás sice útok odsoudil, ale vyzval i k ukončení „izraelských provokací“.

Radikálové se dožadují pomsty

Pohřby židovských obětí se konaly už dnes. Na místě útoku se sešli pravicoví radikálové a provolávali smrt Arabům a dožadovali se pomsty. Jeruzalémský starosta Nid Barkat vyzval Izraelce, aby se nesnažili brát zákon do svých rukou.

Útok odsoudilo mimo jiné ministerstvo zahraničí České republiky, které v prohlášení uvedlo, že „takovéto činy jen dále zhoršují již tak napjatou situaci v citlivém a neklidném ovzduší města Jeruzaléma“. Černínský palác vyzval obě strany konfliktu, „aby udělaly vše, co je v jejich silách, aby zklidnily situaci“.