Seveřané mohou díky Evropské unii více pít

alkohol

alkohol Zdroj: ctk

Skandinávie, patřící geograficky do takzvaného pásma vodky, je známá přísnou regulací nápojů s obsahem lihu, a to i těch nízkoalkoholických. Samozřejmostí je vysoké zdanění, daň na litr čistého alkoholu činí zhruba 500 švédských korun (1450 českých korun). Mírné uvolnění ale milovníkům destilátů v některých zemích přinesl vstup do Evropské unie.

Švédská vláda má monopol na prodej nápojů s obsahem alkoholu nad 3,5 procenta a prodává je prostřednictvím maloobchodního řetězce, nazývaném poněkud děsivě System bolaget. V několika stovkách prodejen mohou nakupovat pouze střízliví lidé starší 20 let, přestože v restauracích dostanou něco ostřejšího i osmnáctiletí.

Pro prodej drinků platí i řada dalších omezení, jako zákaz akcí typu 1+1 nebo favorizování určité značky. Pokud chce například obchodník několik plechovek piva vychladit v lednici, musí do ní vecpat všechny druhy. Systém se před několika lety nevyhnul korupčnímu skandálu s uplácením úředníků dodavateli alkoholu.

alkohol ve Skandináviialkohol ve Skandinávii | profimedia.cz

Pijáci jistě přivítali přičlenění Švédska k EU. Státní monopol zůstal, ale například se uvolnily dovozní podmínky alkoholu pro osobní spotřebu. Letošní zpráva ministerstva zemědělství tvrdí, že od vstupu země do unie spotřeba alkoholu stoupla o 56 procent. A statistiky by mohly stoupat i nadále. Systembolaget před několika dny dostal zelenou ke zkušební nabídce doručovacích služeb v několika lokalitách. Proces vyřízení objednávky má ale trvat nejméně tři dny.

Konzumenti lihu vidí na švédském systému i pozitivní stránky. „Zbytek Evropy naprosto žárlí na to, kolik věcí se dá v Systembolagetu koupit, protože v jiných zemích se nedají sehnat,“ pochvaluje si na internetu širokou nabídku řetězce jedna návštěvnice Švédska.

Čtěte také:

Američané mají k alkoholu rozporuplný vztah

Německo a Rakousko neplánují zákaz dovozu českých lihovin

Další rána: Slovensko zakázalo dovoz a prodej českého alkoholu

V dalších severských zemích funguje podobný systém. Finsko má řetězec Alko, Norsko svých 272 obchodů Vinného monopolu. „Některé obchody imigrantů vám prodají nelegálně pivo. Vy nic neriskujete, potrestaný může být jen vlastník obchodu,“ radí na internetu autor textu Jak se opít v Norsku.

Tma a zima za to nemohou

Podle rozšířeného mýtu popíjejí seveřané kvůli tomu, že je v jejich domovině velkou část roku tma a zima. Přinejmenším pro řidiče to ale neplatí. Z nedávné zprávy finských pojišťoven vyplývá, že v posledních letech byl počet nehod zaviněných řízením pod vlivem alkoholu mezi červnem a srpnem oproti zimním měsícům čtyřnásobný.