Severní Irsko uvažuje, že zastaví vyšetřování politických vražd

Výtvarné memento. Zatímco katoličtí republikáni se během období takzvaných Nepokojů proslavili především paramilitární organizací IRA, protestantští loajalisté spoléhali hlavně na bojůvky se zkratkami UFF a UVF. Výtvory varující nepřátele před vstupem na „jejich“ území dodneška zůstávají na belfastských domech.

Výtvarné memento. Zatímco katoličtí republikáni se během období takzvaných Nepokojů proslavili především paramilitární organizací IRA, protestantští loajalisté spoléhali hlavně na bojůvky se zkratkami UFF a UVF. Výtvory varující nepřátele před vstupem na „jejich“ území dodneška zůstávají na belfastských domech. Zdroj: Reuters

Patnáct let po uzavření dohody mezi protestantskými loajalisty a katolickými republikány vyvolal v Severním Irsku rozruch návrh ukončit vyšetřování politických zločinů spáchaných před mírovým aktem. Trestu za zabíjení protivníků by tak ušli příslušníci armády, policie i paramilitárních jednotek. Proti takovému vypořádání se s minulostí protestují především pozůstalí obětí.

S plánem na „amnestii“ pachatelů z období takzvaných Nepokojů přichází nejvyšší státní zástupce Ulsteru John Larkin. „Během více než patnácti let od Belfastské dohody bylo jen velice málo stíhání. Každý kompetentní trestní právník vám řekne, že vyhlídky na odsouzení slábnou, možná exponenciálně, s každým ubíhajícím rokem. Takže jsme nyní v pozici, kdy si myslím, že musíme provést inventuru,“ řekl.

Larkin zdůrazňuje, že návrh je logickým vyústěním předchozího vývoje a dohod. Podotýká například, že zbraně, kterých se bojovníci vzdávají, nejsou forenzně zkoumány, což vylučuje možnost předložit je jako důkazy u soudu. Připomíná rovněž, že lidé usvědčení z těchto činů by na základě existujících úmluv neměli strávit ve vězení více než dva roky.

Debatu o návrhu vítá severoirská policie. „Zatímco musíme plnit současné zákonné povinnosti, zatěžuje naši organizaci a finanční zdroje vypořádávání se s minulostí,“ zdůraznil podle BBC policejní šéf Matt Baggott. „Amnestie“ by mimo jiné znamenala rozpuštění speciálního týmu, který vznikl v roce 2005, aby prozkoumal více než tři tisíce nevyřešených vražd z doby Nepokojů.

Těžké hledání podpory

Larkin však těžko bude hledat pro svůj záměr politickou podporu. Ohradila se proti němu protestantská Demokratická unionistická strana (DUP), nejsilnější uskupení v místním parlamentu. Tvrdí, že státní zástupce plán před zveřejněním s nikým nekonzultoval. Strana podotýká, že vražda je zločinem v každé svobodné zemi a příbuzní obětí mají právo na spravedlnost.

Návrh vzbudil obavy také u umírněné irské nacionalistické Sociálnědemokratické a labouristické strany (SDLP).

Britská vláda ho označila za „poměrně nebezpečný“ a zřejmě by se jakékoli debatě o něm ráda vyhnula. „Pohled premiéra je takový, že rozhodnutí o vyšetřování náleží policii a vyšetřovacím orgánům na základě důkazů, které mají,“ řekl mluvčí předsedy vlády Davida Camerona.

Kupříkladu někdejší ministr pro Severní Irsko Peter Hain se však domnívá, že Larkinův postoj je logický. Místo dalšího vyšetřování by podle něho bylo lepší obětem pomoci a připomínat krvavou minulost jinými způsoby.

Největšího odsouzení se Larkinův návrh dočkal u pozůstalých obětí na obou stranách barikády. Nejde přitom jen o oběti polovojenských organizací, tedy republikánských bojůvek známých souhrnně jako IRA či loajalistických skupin UDA/UFF a UVF. BBC v těchto dnech přinesla výpovědi členů tajné jednotky britské armády, která na počátku sedmdesátých let „hlídkovala“ v Belfastu. Připustili, že skupina má na svědomí i životy civilistů. Televize odhaduje, že zhruba za desetinu z vyšetřovaných vražd je odpovědný stát.

Stručná historie „Nepokojů“ (Troubles)
1969 - katolíci si stále více stěžují na nespravedlivé zacházení ze strany protestantského establishmentu. Tvrdí mimo jiné, že volební pravidla protestanty zvýhodňují.
1969 - rozdělení IRA, která existovala v různých podobách od desátých let 20. století, na Prozatímní IRA (PIRA) a Oficiální IRA (OIRA), později vznikly další odnože
srpen 1969 - bitva o Bogside – v katolické čtvrti města Londonderry, zvaném obvykle jen Derry, se střetli místní obyvatelé s policií. Nepokoje trvaly několik dní a byla povolána i britská armáda
1971 - 1975 - internace – katolíci podezřelí z terorismu byli uvězňováni bez soudních procesů
30. 1. 1972 - Krvavá neděle – protest republikánů v Londonderry proti internaci, při zásahu britské armády bylo zabito 14 lidí. Británie v reakci na sílící neklid zrušila severoirský parlament a zavedla přímou vládu nad Ulsterem z Westminsteru
1981 - vyvrcholení hladovkového protestu vězňů z řad irských republikánů
1985 - anglo-irská dohoda – dává Dublinu určité pravomoci ohledně Ulsteru, narazila na odpor loajalistů
1993 - společná deklarace – na základě principu sebeurčení byl stanoven princip rozhovorů o budoucnosti Severního Irska
1996 - začátek mírových jednání (na snímku šéf politického křídla IRA, strany Sinn Fein, Gerry Adams)
1997 - IRA vyhlašuje příměří
10. 4. 1998 Belfastská (Velkopáteční) dohoda – mírová smlouva, která stanovila pravidla pro další správu Ulsteru

Reportáž E15: Opuštěná irská satelitní městečka čekají na druhý život

Brian Hayes: Irsko není jako středomořské ekonomiky