Severní Korea plánuje další atomové testy. Prý kvůli Američanům

Severní Korea odpálila raketu dlouhého doletu. KLDR zhruba o dvě hodiny později start oficiálně potvrdila prostřednictvím tiskové agentury KCNA.  (Foto ČTK)

Severní Korea odpálila raketu dlouhého doletu. KLDR zhruba o dvě hodiny později start oficiálně potvrdila prostřednictvím tiskové agentury KCNA. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

KLDR chce být vidět. Snaží se totiž přimět Spojené státy, aby s ní zahájily diplomatické jednání a podepsaly mírovou smlouvu. Jaderné a balistické testy jsou korejským způsobem, jak toho dosáhnout.

Severní Korea demonstrací síly USA k jednání nepřinutí. Prezident Obama se zavázal, že v otázce korejské hrozby zůstane neústupný. Rada bezpečnosti OSN už navíc začala probírat možnost nových sankcí vůči korejskému režimu. Korea však dál hovoří o dalších jaderných testech.

„Vše je připraveno. Čtvrtý a pátý jaderný test se může provést velmi brzo. Možná již tento rok“ řekl podle agentury Reuters v Číně dobře informovaný korejský zdroj. Podle něj by měla mít v pořadí čtvrtá severokorejská nálož ničivou sílu srovnatelnou k 10 kilotunami trinitrotoluenu. Bomba, kterou totalitní režim odpálil toto úterý byla ekvivalentní sedmi kilotunám TNT, testy u let 2009 a 2006 potom 5, respektive 1 kilotunu.

Možnost dalšího výbuchu potvrzují i Jihokorejci, kteří monitorují severokorejskou testovací zónu. „Satelitní snímky ukazují, že nějaká činnost probíhala ve dvou tunelech. Po posledním testu jim tak ještě jeden tunel zbývá“ řekl Kune Y. Suh, profesor atomového inženýrství z národní univerzity v Soulu

Za bomby sankce

Pokud si Severní Korea myslela, že USA jadernými testy přinutí k jednání, tak se přepočítala a Američané reagují úplně opačně, než by si Severokorejci přáli. Prezident Obama se zavázal, že na tyto hrozby odpoví jasně a neústupně. Rada bezpečnosti Organizace spojených národů už začala probírat možnost nových sankcí vůči korejskému režimu. Intelektuálové a političtí komentátoři ale nejsou v přístupu ke KLDR jednotní. „Je to jako dívat se na stejný film pořád dokola, podle mě Severní Korea nepřestane vyrábět atomové zbraně kvůli silnějším sankcím“ řekl Lee Woo-young, profesor Univerzity severokorejských studií v Seoulu.

Start rakety nepochybně dál vyostří napětí na Korejském poloostrově. Jižní a Severní Korea zůstávají technicky ve válce, protože jejich ozbrojený konflikt v letech 1950 až 1953 skončil jen podpisem příměří, nikoli mírové dohody. USA mají v Jižní Koreji rozmístěno téměř 30 tisíc vojáků, desítky tisíc dalších jsou v nedalekém Japonsku.  (Foto ČTK)Start rakety nepochybně dál vyostří napětí na Korejském poloostrově. Jižní a Severní Korea zůstávají technicky ve válce, protože jejich ozbrojený konflikt v letech 1950 až 1953 skončil jen podpisem příměří, nikoli mírové dohody. USA mají v Jižní Koreji rozmístěno téměř 30 tisíc vojáků, desítky tisíc dalších jsou v nedalekém Japonsku. (Foto ČTK)

Severní Korea a její jaderný program
Z hlediska velikosti bomb má KLDR stále co dohánět. Američané byli už v roce 1945 schopni vyrobit a použít ničivější bomby, ta kterou svrhli na Hirošimu měla asi 12 – 18 kilotun. Největší dosud odpálenou atomovou zbraní byla sovětská Car-bomba. V roce 1961 ji Rusové odpálili na ostrově Nová země v Severním ledovém oceánu, síla bomby byla srovnatelná s asi 60 tisíci kilotunami TNT.
Komunistický režim je nejizolovanějším na světě, styky udržuje pouze se svým jediným spojencem, Čínou. Země je navíc již přes šedesát let ve válce, boje sice na Korejském poloostrově skončily v roce 1953, mírová smlouva mezi oběma Korejemi však nikdy nebyla podepsána. Obě země od sebe dělí minové pole, kopírující 38. rovnoběžku, tato hranice je pravděpodobně nejnepropustnější na světě

Kimovo jaderné kočkování