Severokorejská ekonomika loni rostla, pomohla dobrá úroda

Severní Korea, KLDR

Severní Korea, KLDR

Pohřeb Kim Čong-ila
Pohřeb Kim Čong-ila
Pohřeb diktátora vysílá severokorejská státní televize, jež často nabízí záběry přihlížejících, kteří při průjezdu smuteční kolony srdceryvně pláčou a okázale projevují zármutek.
Severokorejské rakety Kn-08 jsou atrapy, tvrdí němečtí experti
Severokorejské rakety Kn-08 jsou atrapy, tvrdí němečtí experti
6
Fotogalerie
Severokorejská ekonomika loni vzrostla o 0,8 procenta. Jde teprve o druhý růst hrubého domácího produktu během posledních šesti let. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odkazem na statistiky jihokorejské centrální banky. KLDR nadále zůstává jednou z nejchudších zemí světa.

Za nečekaným růstem severokorejského hospodářství stojí zejména lepší sklizeň a rozkvět stavebnictví v metropoli Pchjongjangu. Režim KLDR nechal v hlavním městě vybudovat celkem 100 tisíc nových bytů při příležitosti 100. výročí narození bývalého diktátora Kim Ir-sena, který stál v čele země od roku 1948 do roku 1994.

Severní Korea využila pohřbu k demonstaci své vojenské síly

Severokorejcům loni rovněž přálo počasí, což neplatí o letošním roce, kdy zemi zasáhlo katastrofální sucho. Tamní zemědělci ovšem využívají více hnojiv a postřiků, které úrodu zlepšují.

Vůdce KLDR dovoluje lidem mobily a pizzu

Nový severokorejský vůdce Kim Čong-un se snaží změnit image své země tím, že nově povoluje jejím občanům pořizovat si mobilní telefony a jíst pizzu. Uvádl to to na svém serveru list Daily Mail.

Ukazuje se, že například mezi severokorejskými ženami se rozmohly džíny, střevíce na vysokých podpatcích a náušnice. Mezi dříve zakázanými potravinami, které se dostaly mezi lidi, jsou i hranolky a hamburgery. A dětem Kim Čong-un zajistil vstupné zdarma do zoo a zábavních parků.

Navzdory růstu roční příjem průměrného Severokorejce zůstává na zhruba 1200 dolarech, což je zhruba 24 tisíc korun. Velikost severokorejské ekonomiky přitom představuje jen tři procenta jihokorejské ekonomiky.