Šíité mají blízko k ovládnutí Adenu

Lidé opouštějí jemenskou metropoli Saná

Lidé opouštějí jemenskou metropoli Saná Zdroj: ctk/ap

Jemen se noří do stále většího chaosu. Svědci uváděli, že se v Adenu vylodili neidentifikovaní vojáci po zprávách o tom, že šíitští povstalci postupují navzdory týden trvajícím leteckým úderům na jejich pozice. Oficiální zdroje však popíraly, že by šlo o součást operace Saúdské Arábie a jejích spojenců.

Povstalci, kteří mají blízko k Íránu, v posledních měsících ovládli velké území a snaží se obsadit i Aden. Mluvčí Húsíů prohlásil, že vývoj ve městě svědčí o selhání saúdskoarabské intervence. Místní obyvatelé hlásili, že rebelové ostřelovali centrální část přístavu a pronikli do prezidentského paláce.

Situace však byla nepřehledná a zprávy o připlutí vojáků zmatečné. „Žádné cizí jednotky do Adenu nepřijely,“ citovala turecká agentura Anadolu nejmenovaný bezpečnostní zdroj. Podle něj to byli strážci, kteří doprovázeli čínskou evakuační loď. „Desítky dobře vyzbrojených vojáků různých národností se právě vylodily v Adenu, zřejmě k pozemnímu boji proti silám Húsíů,“ řekl však státní agentuře Nová Čína zdroj v přístavu. Podle dalších pramenů může jít o ozbrojence sympatizující s povstalci.

Rijád včera ohlásil, že během ostřelování pozorovacího stanoviště z Jemenu zemřel jeden pohraničník a několik jeho kolegů. Šlo o první saúdskoarabskou oběť od počátku operace. Chaosu navíc využívá al-Káida, která osvobodila tři sta vězňů včetně jednoho z velitelů organizace.

Krize navíc narušila dodávky potravin pro jednu z nejchudších zemí světa. Jemen jich více než devadesát procent dováží a Organizace OSN pro výživu a zemědělství varuje před blížícími se problémy. „Přestože vládní zdroje hlásí dostatečné zásoby asi na šest měsíců, konflikt zřejmě negativně ovlivní distribuci, dostupnost a ceny potravin dříve, než se čekalo,“ uvedla. Obyvatelé San’á i dalších míst se potýkají také s nedostatkem pohonných hmot.