Sísí je vítěz egyptských voleb, prý dostal 96 procent hlasů

Abdal Fattáh Sísí

Abdal Fattáh Sísí Zdroj: ctk/AP

Bývalý armádní velitel Abdal Fattáh Sísí zvítězil v prezidentských volbách v Egyptě. Podle předběžných výsledků citovaných egyptskou televizí ho volilo 96 procent lidí z těch, kteří přišli k urnám. Hlasovalo 44 procent z 54 milionů oprávněných voličů. Sísího příznivci vítězství slavili už v noci a ráno jich stovky přišly k prezidentskému paláci v Káhiře.

Podle listu Al-Ahrám zbývá sečíst lístky odevzdané ve čtyřech desítkách volebních míst, ale na výsledku se nic nezmění. Jediným Sísího soupeřem byl levicový politik Hamdín Sabbáhí, který získal necelá čtyři procenta hlasů.

Sísí doufal ve vyšší účast a před volbami hovořil o tom, že chce, aby ho zvolilo 40 milionů lidí, což by předpokládalo víc než osmdesátiprocentní aktivitu voličů. I když se mu to nepodařilo, přesto má podle Al-Ahrámu podporu 26 milionů voličů, což je dvojnásobek ve srovnání s lidmi, kteří volili před dvěma lety jeho předchůdce Muhammada Mursího.

Prodloužené volby

Nynější volby se měly původně konat jenom v pondělí a v úterý, ale kvůli zajištění vyšší účasti byly prodlouženy i na středu. Podle analytiků citovaných agenturou AP právě nízká účast poukázala na to, že i dosud suverénní Sísí je zranitelný a nemá za sebou tolik lidí, jak by chtěl.

Burzy na zprávy o nesplněných představách o účasti reagovaly ve středu propadem o 2,3 procenta a dnes ráno o dalších 0,9 procenta. Šéf federace egyptských podniků Muhammad Savídí ale řekl, že podnikatelské kruhy jsou s výsledkem voleb spokojeny.

Většina egyptských listů Sísího vítězství vítá, Al-Achbar psal o „dni naděje pro všechny Egypťany“. Už ve středu v noci přišlo slavit na káhirské náměstí Tahrír několik set lidí a nad metropolí se objevily ohňostroje.

Další autokrat v řadě

Kritici ale soudí, že Sísí bude další autokrat chránící zájmy armády a potírající naději na demokratické reformy. Sabbáhího lidé navíc tvrdí, že se s výsledky manipuluje. Ve středu prý zprávy o účasti hovořily o mnohem nižších číslech, než se uvádějí dnes.

Letošní prezidentské volby byly druhé od revoluce, která v roce 2011 svrhla prezidenta Husního Mubaraka. Poprvé na ně dohlíželi také zahraniční pozorovatelé. Shadi Hamid z amerického střediska Saban řekl, že neexistuje způsob, jak údaje zveřejňované egyptskými úřady ověřit. „Hlasy se nikde nezávisle nepočítají, zahraničních pozorovatelů nebylo dost,“ sdělil.

Maršál bez programu

Analytik Karim Bitar prohlásil, že v době, kdy byl svržen Mubarak, jenom málo lidí tušilo, že o tři roky později „se nechá 96 procenty hlasů zvolit maršál v černých brýlích jako nový faraon, který v kampani ani nemusel představit žádný program“.

Sísího volilo mnohem více lidí než Mursího a dokonce i více než těch, kteří dali v parlamentních volbách hlas Muslimskému bratrstvu a vynesli je k moci. Analytici agentury AP ale soudí, že nesplněné očekávání o účasti může příznivce bratrstva podpořit a vyvolat jejich další protesty. Po svržení Mursího loni v červenci bylo při protestech jeho stoupenců zabito na 1400 demonstrantů.