Skandál poškozuje Camerona

David Cameron

David Cameron Zdroj: CTK/AP

Britský premiér David Cameron se ocitá pod stále větším tlakem kvůli odposlechům pro už zastavený nedělník News of the World, který patřil Rupertu Murdochovi. Po odstoupení šéfa Scotland Yardu Paula Stephensona se hovoří i o budoucnosti ministerského předsedy. Cameron kvůli skandálu zkrátil svoji návštěvu Afriky a na tiskové konferenci v jihoafrické Pretorii hájil své jednání.

Předseda vlády byl už delší dobu kritizovaný za to, že jakožto mediálního poradce najal Andyho Coulsona, bývalého šéfredaktora plátku. Cameron odmítl srovnávání a slovní výpady Stephensona, jenž rezignoval mimo jiné kvůli zaměstnání někdejšího zástupce Coulsona. „Situace v metropolitní policii je opravdu zcela odlišná od situace ve vládě,“ poznamenal.

Nyní je Cameron navíc propírán kvůli načasování své africké cesty. Podle některých názorů to vypadá, že z Británie záměrně utekl. „Pro premiéra je v době, kdy potřebujeme investice, hospodářský růst a pracovní místa, důležité vyrazit tam s britským byznysem,“ opáčil Cameron. Dodal, že je neustále
v kontaktu s vedením ministerstva vnitra.

Včera byla na kauci propuštěna jedna z klíčových postav kauzy, rovněž bývalá šéfredaktorka týdeníku a donedávna ředitelka britské části Murdochova mediálního impéria Rebekah Brooksová. Dnes by společně s magnátem a jeho synem Jamesem měla vypovídat před parlamentním výborem. Ve středu by v parlamentu rád promluvil Cameron, který měl s Brooksovou přátelský vztah.

Kvůli krizové schůzce budou poslanci zřejmě nuceni odložit začátek letní pauzy. Politologové se shodují, že situace je pro britský kabinet závažná. „Stala se z toho téměř krize řízení Spojeného království. Působí to dojmem, že se věci vymykají kontrole,“ prohlásil politolog Tim Bale.

Labouristé chtějí využít skandálu k debatě o tom, nakolik je vhodné, aby britská média ovládal jediný vlastník. „Koncentrace moci poškozuje naši kulturu,“ prohlásil jejich šéf Ed Miliband. „Stala se z toho téměř krize řízení Spojeného království. Působí to dojmem, že se věci vymykají kontrole,“ uvádí politolog Tim Bale