Skandál Renaultu: počítal s možnou sebevraždou propuštěných

Renault

Renault Zdroj: profimedia.cz

Vedení francouzské automobilky Renault počítalo s možnou sebevraždou svých zaměstnanců ve vysokých funkcích, kteří byli propuštěni pro podezření v případu fiktivní průmyslové špionáže v roce 2011, a předem připravilo příslušná prohlášení. Odhalil to a zveřejnil na svém serveru deník Le Parisien a vzápětí potvrdila firma Renault.

Automobilka předpokládala možnost podobného zoufalého činu tří vedoucích pracovníků, jejichž vyšetřování dospělo až měsíce po jejich propuštění k závěru, že byli obviněni neprávem. V připravených textech podle pařížského listu firma konstatovala „dobrovolný odchod ze života“ a vyjadřovala upřímnou soustrast rodině.

„V době krize naše komunikační oddělení zvažuje všechny možnosti,“ vysvětlila mluvčí automobilky citovaná agenturou AFP. Zprávu listu potvrdila i tehdejší vedoucí komunikačního oddělení Frédérique Le Grèvesová, která je nyní šéfkou kanceláře generálního ředitele Renaultu. Podle ní se jednalo o „čistou anticipaci“ s cílem připravit firmu na odpovědi novinářů.

V lednu 2011 se objevily zprávy, že někteří zaměstnanci automobilky údajně vynášejí z firmy tajné informace, především o vývoji elektrických aut, nejspíš ve prospěch Číny. Obviněni z průmyslové špionáže a propuštěni byli tři manažeři. Justice po čtyřech měsících ale dospěla k závěru, že údajná špionáž v Renaultu byla pouhým výmyslem. Zahájila trestní stíhání dvou bývalých vedoucích pracovníků bezpečnostních služeb Renaultu pro podvod.

Případ falešné špionáže podle francouzské vlády odhalil závažné nedostatky ve vedení automobilky, ze které proto muselo v dubnu odejít několik lidí. Firma také musela vyplatit odškodné třem manažerům, které ukvapeně a neprávem propustila.

Aféra rovněž ohrozila vztahy mezi Francií a Čínou. Objevily se totiž zprávy, že Renault ze špionáže podezřívá čínskou konkurenci a že francouzská tajná služba tuto možnost prošetřuje.