Skotsko: Nerozhodnutí budou nejspíš hlasovat „ano“, stačit to ale nemusí

"Vítejte ve Skotsku", hlásá dvoujazyčná cedule na dálnici A1

"Vítejte ve Skotsku", hlásá dvoujazyčná cedule na dálnici A1 Zdroj: CC BY-SA 2.0: Amanda Slater - Wikimedia Commons

Nerozhodnutí voliči budou v nadcházejícím skotském referendu většinou hlasovat pro nezávislost. Ani jejich hlasy ale nemusí stačit na to, aby si separatisté mohli být jisti svým vítězstvím.

Studie British Election Study porovnala výsledky předvolebních průzkumů z března a června. V prvním průzkumu se proti nezávislosti stavělo 52 procent dotázaných, podporovalo ji jen 37 procent lidí.

Během následujících třech měsíců většina voličů názor nezměnila. Z těch, kteří v březnu váhali a v červnu už byli rozhodnuti, se většina rozhodla hlasovat pro samostatnost. Pokud by se i další nerozhodnutí názorově rozdělili ve stejném poměru, znamenalo by to 44 procent pro separatisty a 56 procent pro odpůrce odtržení Skotska od Velké Británie.

Podle studie se lidé rozhodují především podle ekonomických témat. „Dva ze tří nejdůležitějších faktorů, podle kterých se lidé rozhodovali hlasovat pro nezávislost, se týkaly celkové ekonomické situace v zemi a jejich osobní ekonomické situace,“ řekl Ed Fieldhouse z Manchesterské univerzity, která zastřešuje British Election Study.

„Bohužel pro kampaň za nezávislost se počet těch, kteří si myslí, že ekonomika se kvůli vyhlášení nezávislosti nezhorší, a procento těch, kteří předpokládají zlepšení vlastní ekonomické situace, se od března do června prakticky nezměnily,“ dodal.

S výsledky hlasování by ještě mohlo zamíchat asi 733 tisíc Skotů, kteří nyní žijí mimo území Skotska a nemají proto právo se hlasování zúčastnit. Jeden Skot žijící v Londýně se totiž obrátil na Evropskou komisi, kterou žádá, aby zasáhla a změnila rozhodnutí vlády v Edinburghu, které mu brání hlasovat. Je ale nepravděpodobné, že Brusel o jeho stížnosti rozhodne před 18. zářím, kdy se referendum koná.