Slováci od nového důchodového pilíře proti očekávání neprchají

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: ctk

Slováci si na nový způsob důchodového spoření zvykli více, než předpokládal kabinet Roberta Fica. Jednobarevná vláda sociálních demokratů umožnila Slovákům od letošního září spoření na penzijních účtech ukončit a vrátit se do státního důchodového systému. Stát si od tohoto kroku sliboval 229 milionů eur (5,8 miliardy korun) do rozpočtu. Jenže Slováci proti předpokladům vlády zatím houfně druhý penzijní pilíř neopouštějí.

Druhý penzijní pilíř na Slovensku je obdobou české důchodové reformy, jejíž definitivní schválení po prezidentském vetu není jisté.

Na pětimilionovém Slovensku si zhruba 1,5 milionu lidí odkládá část povinných důchodových odvodů na penzijní účet v jedné ze šesti správcovských společností. Na soukromé účty původně směřovalo obvykle devět procent hrubé mzdy zaměstnance. Od letošního září kabinet premiéra Roberta Fica v rámci opatření na ozdravení státních financí tento příspěvek snížil na čtyři procenta a zbylou část důchodových odvodů přesunul do státního důchodového systému.

Vláda teď umožnila Slovákům spoření na penzijních účtech ukončit a vrátit se do rukou státu. Od tohoto kroku si slibovala snížení počtu klientů správcovských společností o 50 tisíc, což by po přesunu jejich úspor do státní Sociální pojišťovny posílilo kondici průběžného penzijního systému. První dva měsíce ale ukázaly, že Slováci se v budoucnu při vyplácení starobních důchodů nechtějí spoléhat pouze na stát. Správcovské společnosti za toto období totiž přišly jen o zhruba 2000 klientů.

Systém důchodového spoření už doznal několika změn

Spoření na důchod z povinných odvodů na Slovensku prošlo od svého startu v roce 2005 změnami za každé vlády. Už první Ficova vláda, která byla v úřadu v letech 2006 až 2010, druhý penzijní pilíř dvakrát otevřela. Teď jej vláda na období od září do konce ledna příštího roku pro zájemce, kteří se do něj v minulosti nepřihlásili, otevřela znovu.

Fico se dlouhodobě netají kritikou vůči existujícímu systému spoření na důchod. Tvrdí, že správcovské společnosti, které spravují majetek za více než pět miliard eur, dostatečně nezhodnocují peníze svých klientů. Opozice naopak soudí, že Ficova vláda chce změnami v důchodovém systému pouze získat peníze, aby při ozdravení státních financí nemusela přistoupit k nepopulárním škrtům ve výdajích. Oslabení druhého penzijního pilíře podle ekonomů v budoucnu zvýší tlak na státní důchodový systém.