Slováci řeší, jak naložit se základnou Nočních vlků

Člen motorkářského klubu Noční vlci (ilustrační foto)

Člen motorkářského klubu Noční vlci (ilustrační foto) Zdroj: ČTK

Činnost gangu se nelíbí zejména opozici, podle některých představitelů mu jde o rozvracení EU a nábor bojovníků na Ukrajinu.

Část slovenské politické scény kritizuje zřízení pobočky ruské nacionalistické skupiny Noční vlci nedaleko Trnavy. Volá po prověření aktivit motorkářů s vazbami na Kreml a jejich sídla, které působí jako vojenský tábor. K obezřetnosti nabádají i bezpečnostní experti.

Motorkářský gang otevřel svůj „evropský štáb“ v obci Dolná Krupá v červnu. Podle záběrů, které v uplynulých dnech zveřejnila slovenská média, se v areálu nacházejí mimo jiné tanky a obrněná vozidla. „Jde o historické exponáty, expozice v tomto objektu je plánována už na podzim tohoto roku a má být přístupná veřejnosti,“ uvedla k záležitosti policie. Paramilitární skupina Slovenští branci, jež je v hledáčku ministerstva vnitra kvůli sklonu k extremismu, ale vystavila na sociální síti fotografie z výcviku v sídle.

Část armádní techniky pochází z Vojenského historického ústavu, ministerstvo obrany ale už nařídilo zrušení smlouvy o jejím pronájmu. Šéfovi ústavu Miloslavu Čaplovičovi byl dočasně pozastaven výkon funkce, dokud se neprověří okolnosti zápůjčky.

Podle poslance Obyčejných lidí a nezávislých osobností Jána Budaje Noční vlci přicházejí na Slovensko rekrutovat lidi ochotné bojovat na východě Ukrajiny a jde jim o rozvracení Evropské unie a NATO. „Dopouštějí se propagace zločineckého režimu,“ uvedl.

Opoziční strana Svoboda a Solidarita (SaS) žádá ministerstvo vnitra, aby přehodnotilo právní aspekty působení gangu na Slovensku. Naznačila, že úřady k němu mohly být benevolentnější, protože objekt vlastní a pobočku řídí Jozef Hambálek, známý exministra vnitra a místopředsedy Smeru Roberta Kaliňáka.

Politik s láskou k motorkám na celé situaci nevidí nic špatného. „Nevím o tom, že by Noční vlci byli bezpečnostním rizikem pro Slovensko. Pro Ukrajinu, s tím mohu souhlasit, ale my nejsme Ukrajina,“ řekl Kaliňák deníku Pravda.

Odborník na extremismus Daniel Milo Denníku N sdělil, že není důvod podléhat hysterii. Zároveň však zdůrazňuje, že Noční vlci jsou prodlouženou rukou Kremlu. Podle něj není náhoda, že si vybrali Slovensko. „V sympatiích k Rusku i k Vladimiru Putinovi jsme dokonce v čele zemí V4,“ řekl listu. Část veřejnosti ale dává najevo nelibost nad fungováním pobočky, v pátek proti ní chce protestovat studentská iniciativa.

Kritizovaná cesta na Krym
Rozruch vyvolal i záměr některých slovenských poslanců navštívit v nejbližší době okupovaný Krym. Cestu organizuje nezařazený zákonodárce Peter Marček a spolu s ním mají údajně jet například i někteří členové Smeru. „Média i Ukrajina stále tvrdí, že na Krymu není dodržována demokracie, tak se jedeme podívat, jak je to ve skutečnosti,“ řekl médiím. Součástí delegace má přitom být i skupina podnikatelů, kteří mají zájem o byznys na poloostrově. Za nepřípustnou označil akci Most-Híd. Ukrajinský velvyslanec na Slovensku poslance varoval před možným zákazem vstupu do jeho vlasti.