Inspirace Ficem? Babiš dál sází na vládní cesty po krajích, na Slovensku ale mnohde zanechaly pachuť

"Největší problém Ústeckého kraje jsou vyloučené lokality." Andrej Babiš vyrazil s vládou v demisi do Předlic

"Největší problém Ústeckého kraje jsou vyloučené lokality." Andrej Babiš vyrazil s vládou v demisi do Předlic Zdroj: Michael Tomeš, E15

Robert Fico
Robert Fico volil v Bratislavě
Robert Fico volí
4
Fotogalerie

Od výjezdů do krajů nehodlá premiér Andrej Babiš (ANO) upustit ani po jmenování své druhé vlády. Jak se však před lety ukázalo na Slovensku, přínos stovky procestovaných kilometrů může být vnímán v jednotlivých obcích značně rozporuplně. Některé municipality se ovšem naučily spoléhat spíše samy na sebe než na vládu.

První vláda Andreje Babiše, přestože v demisi, stihla už navštívit skoro všechny české kraje. Podle premiéra na svých výjezdech tvoří „investiční plán“ pro Česko. Spanilé jízdy kabinetu do regionů, doprovázené miliardovými sliby, působí v české politice na první pohled nově.

Na Slovensku je ale dnes už bývalý premiér Robert Fico vymyslel před deseti lety. Život lidí v méně rozvinutých regionech to nijak nezlepšilo.

Slovenská prázdnost slibů

Právě slovenský příklad možná Babiše k jeho cestám do krajů inspiroval. Slovensko ale taky ukazuje, jak prázdné takové premiérské sliby bývají.

Například předminulá Ficova vláda stihla 18 výjezdních zasedání. Stejně jako v Česku je provázela opoziční kritika, že si tím kabinet jen dělá sebepropagaci za státní peníze.

„Tyhle peníze se samozřejmě rozdávají nesystematicky bez nějakého hodnocení nebo trvalých efektů, které můžou přinést,“ nabízí reálný pohled starosta slovenského Spišského Hrhova Vladimír Ledecký.

Jeho obec se stala za poslední roky mezinárodně oceňovaným příkladem toho, jak si vesnice ve strukturálně slabších regionech můžou poradit i bez pomoci státu. O dědince na Spiši psaly i slavné The New York Times.

Uděláme si to bez státu

Spišský Hrhov v okrese Levoča má, podobně jako další obce na východním Slovensku, potíže s nezaměstnaností a řeší i otázku integrace romské menšiny.

Proslul hlavně založením obecní firmy, která Romům dala zaměstnání a obci naopak zlevnila řadu prací, které si nemusí objednávat u externích dodavatelů.

Výkopy, opravy silnic, stavby obecní infrastruktury, stolaři, tesaři – obecní firma umí leccos.

Během dvacetileté éry starosty Ledeckého se hrhovští Romové přestěhovali z chatrčí do vlastnoručně postavených domů a počet obyvatel obce se zdvojnásobil.

Více si přečtěte na serveru HlídacíPes.org