Slovákům se nedaří dostat lékaře do nemocnic

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Josef Vostarek, Sedmicka

Části slovenských nemocnic se po odchodu 1200 lékařů přes vyhlášení nouzového stavu nedaří zajistit odpovídající zdravotní péči pro pacienty. Někde dnes chybí více zdravotníků, než včera. „Vláda vsadila vše na to, že nás to položí, a že to vzdáme. I teď sází na to, že podlehneme tlaku a nastoupíme. Ukažme jim, že se mýlí,“ píší lékařští odboráři na svém webu.

Velké problémy jsou v hlavním městě, kde kolabuje univerzitní nemocnice, která je na Slovensku největší a má nejširší spádovou oblast. Situaci komplikuje i to, že se stav lékařů stále mění. Ve čtvrtek podle informací slovenských médií v bratislavském zařízení chyběly chvílemi tři stovky lékařů, chvílemi dokonce 350.

A přimět je k práci na základě nouzového stavu se zřejmě hned tak nepodaří. Příslušnému obvodnímu úřadu se totiž nedaří doručovat zdravotníkům rozhodnutí o pracovní povinnosti. Úspěšný byl zatím jen ve 20 procentech případů. Pracovní povinnost se navíc podle odborníků netýká lidí žijících mimo obvod, ve kterém byl nouzový stav vyhlášen.

Mimořádný stav platí i v Dětské fakultní nemocnici Košice. Dnes tam nepřišlo do práce skoro 30 lékařů. Zhruba o polovině nemocnice neví nic, druhá půlka se vymluvila na nemoc nebo ošetřování dítěte.

Vážná situace je také například v Trnavě. Tamní fakultní nemocnice se dnes rozhodla uzavřít neurologické oddělení. Zůstal tam pracovat pouze primář a dva lékaři, oba však během čtvrtka onemocněli. „Není možné provozovat oddělení s jedním lékařem, který byl navíc už 48 hodin ve službě,“ uvedl ředitel nemocnice Gabriel Pavelek.

Slovenská generální prokuratura už dostala v souvislosti s krizí ve zdravotnictví pět trestních oznámení, tři jsou namířena proti šéfovi Lékařského odborového sdružení Mariánu Kollárovi. Týkají se obecného ohrožení, šíření paniky a vydírání státu.