Slovákům se ze druhého penzijního pilíře nechce. Navzdory vládě

K vytvoření druhého pilíře důchodového systému a úpravě dosavadního důchodového připojištění už zbývá jen souhlas obou komor parlamentu

K vytvoření druhého pilíře důchodového systému a úpravě dosavadního důchodového připojištění už zbývá jen souhlas obou komor parlamentu

V pořadí už třetí pokus vlády pod taktovkou Roberta Fica dostat lidi z kapitalizačního pilíře skončí podle aktuálních čísel pravděpodobně obdobně jako předešlá otevření důchodového systému. Každému předcházely velké plány, které však občané politikům nesplnili. Tentokrát ale rezort práce tvrdí, že nejde o čísla, ale o možnost zvážit účast.

Současná bilance jen pár týdnů před opětovným uzavřením systému zatím hovoří o více než třinácti tisících vystoupených spořitelích, přičemž ke vstupu se odhodlalo necelých osm tisíc Slováků. V plánu byl přitom odchod šedesáti tisíc a příchod deseti tisíc spořitelů. „Důvodem otevření nebylo vyhánění lidí, ale poskytnutí prostoru na zvážení účasti vzhledem k zásadním změnám,“ podotkl mluvčí ministerstva práce Michal Stuška.

Lidé ve druhém pilíři totiž přišli o část svého příspěvku, jelikož místo původních devíti do systému tečou už pouze čtyři procenta sociálního odvodu. Rozdíl odchází na posilněný první pilíř, tedy do sociální pojišťovny. Změnila se i poplatková politika či rozložení povinných fondů. Otevření, které potrvá do konce tohoto měsíce, tak doporučovali i právníci, aby spořitelé nemohli napadnout změny u soudu.

Peníze ve druhém pilířiPeníze ve druhém pilíři | E15

Navzdory Stuškovým tvrzením, že nejde o čísla, vláda s financemi z výstupů v letošním rozpočtu počítala. Odchod několika desítek tisíc lidí měl sociální pojišťovně přinést navíc zhruba 230 milionů eur, přičemž podle současných čísel musí důchodové správcovské společnosti za odchozí vrátit jejich příspěvky v objemu necelých padesáti milionů eur.

Přílišný optimismus v prvních odhadech však naznačil i ministr financí Peter Kažimír, který pro jistotu s celou sumou počítal jen v rámci rezervy. „Jsem velmi konzervativní, co se týká odhadů. Víte, že pohyby jsou oboustranné. Uvidíme, jaký bude výsledek,“ řekl opatrně v září. Čísla se však i podle něho mohou zlepšit, neboť Slováci podobné kroky nechávají na poslední chvíli, o čemž svědčí i předešlá otevírání.

Důchodová reforma k nezaplacení