Slovenská nezaměstnanost klesla pod deset procent, poprvé od roku 2009

Náměstí v Michalovcích

Náměstí v Michalovcích Zdroj: Jan Pavec

Míra nezaměstnanosti na Slovensku v březnu meziměsíčně klesla na 9,89 procenta a poprvé od února 2009 se tak dostala pod hranici deseti procent. Informovalo o tom slovenské ústředí práce, které v zemi zastřešuje pracovní úřady.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do práce, se v březnu snížil na 268.559 ze zhruba 274.200 osob v únoru. Meziročně ubylo v zemi 56.612 nezaměstnaných. V březnu se nezaměstnanost na Slovensku snížila šestým měsícem po sobě, na sedmiletém minimu byla již v předchozím měsíci.

Snížení míry nezaměstnanosti pod hranici deseti procent a vytvoření 100.000 nových pracovních míst slíbila ve svém programovém prohlášení nová koaliční vláda premiéra Roberta Fica, která nastoupila do úřadu po březnových volbách. Opozice zmiňovaný cíl označila za málo ambiciózní.

Sk Unemployment Rate

Navzdory zlepšování situace na slovenském trhu práce je nezaměstnanost v zemi dlouhodobě vyšší než průměr v celé EU, ve které míra nezaměstnanosti v únoru činila 8,9 procenta.

Ekonomika zrychluje

Vysoká nezaměstnanost byla po vypuknutí globální ekonomické krize jedním z největších hospodářských problémů Slovenska. Od roku 2009 počet nezaměstnaných v zemi rostl a ještě na začátku roku 2013 míra nezaměstnanosti dosahovala téměř 15 procent.

Situace na slovenském trhu práce se podle odborníků pak zlepšila díky zrychlování tempa ekonomického růstu, státním dotačním programům na podporu zaměstnávání vybraných skupin obyvatelstva a také po změně metodiky vykazování nezaměstnanosti.