Slovenská tajná služba: cizí špioni ovlivňují veřejnost

Bratislava (ilustrační foto)

Bratislava (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Carolien Coenen via Flickr

Cizí zpravodajské služby se loni na Slovensku pokoušely infiltrovat do úřadů a bezpečnostních složek státu. Tvrdí to slovenská civilní tajná služba (SIS), která dnes zveřejnila zprávu o své činnosti za loňský rok. SIS také poukázala na nedodržování zpřísněných pravidel ohledně nabývání deaktivovaných střelných zbraní, které v minulosti ve velkém nakupovali cizinci na Slovensku.

„V roce 2015 přetrvávala snaha vícero zahraničních zpravodajských služeb o infiltraci do ústředních orgánů státní správy a bezpečnostních složek. Zaznamenán byl nárůst aktivit zaměřených na ovlivňování veřejného mínění,“ uvedla bez bližších podrobností SIS, podle které také pokračoval zvýšený zájem a aktivity cizích zpravodajských služeb v ekonomické, vědecké a vojenské oblasti, jakož i průmyslové špionáže.

Tajná služba informovala, že nezaznamenala bezprostřední hrozbu teroristického útoku vůči Slovensku. Předchozí slovenská vláda současného premiéra Roberta Fica koncem minulého roku v reakci na útoky v Paříži prosadila balík zákonů k boji proti terorismu, na jejichž základě například policie a tajné služby získaly nové pravomoci.

Podle SIS po zpřísnění slovenského zákona ohledně nabývání deaktivovaných střelných zbraní, které lze předělat na funkční, dochází k porušování nových pravidel. Slovenská tajná služba uvedla, že pomohla identifikovat původ části ze zbraní, které byly zadrženy v souvislosti s útokem na pařížskou redakci časopisu Charlie Hebdo.

SIS rovněž informovala, že v oblasti dodávek takzvaných expanzních zbraní spolupracovala se zahraničními službami, což vedlo k zadržení rizikových osob a zbraní mimo Slovensko.

Slovenská tajná služba ve zprávě, kterou projednal parlament, zmínila i aktivity Ruska, jež podle ní na částečné odpoutání pozornosti Západu od konfliktu na Ukrajině a s cílem posilovatí své velmocenské ambice využilo i syrskou kampaň a boj proti islámskému terorismu. Podle SIS u vysoce postavených členů mezinárodního organizovaného zločinu loni přetrvávala snaha o vytvoření zázemí i na Slovensku, a to prostřednictvím zakládání firem.