Slovenské firmy zdržuje nefunkční systém daňových úřadů

Slovensko

Slovensko

Informační systém na úřadu zastřešujícím na Slovensku daně a cla – Finanční správě SR – nefunguje. Tamní podnikatele to zdržuje zdaleka nejen v komunikaci s touto státní institucí.

Kolaps hrozí i při vyřizování záležitostí na jiných úřadech či v bankách. Problémy mohou nastat při podávání různých typů daňových přiznání, při žádosti o vrácení přeplatků na dani z přidané hodnoty nebo i v případě jednoduchých žádostí o potvrzení od této instituce.

Problém při podávání přiznání se pokusili vyřešit poslanci na mimořádné schůzi sněmovny jen pár dní před předčasnými volbami. Napříč celým spektrem stran prosadili odklad povinné elektronické komunikace k dani z přidané hodnoty z dubna tohoto roku až na příští leden.

Tento krok se netýká jen samotných přiznání, ale celé povinné komunikace, například při žádostech o vrácení daně, na což mají daňoví úředníci zákonem stanovený limit. „Tento termín může být zkrácený, ale bohužel v dnešním katastrofálním stavu není možné sankcionovat podnikatele,“ podotkl předkladatel Jozef Burian z opozičního Smeru-SD.
Podnikatele však nemusí brzdit jen komunikace k této dani, ale podle slov šéfa finančního výboru z koaliční strany Svoboda a Solidarita Jozefa Kollára mohou nastat problémy i při získávání potvrzení, která jsou pro ně nevyhnutelná při účasti ve veřejných zakázkách nebo při žádosti o úvěr. V těchto případech musí totiž předložit doklad, že na daních státu nic nedluží.

Kromě firem může nesprávně fungující systém poškodit i samotný stát kvůli nedodržování lhůt. Sankce mu totiž plynou za každý den prodlení, přičemž firma na ně má nárok bez dodatečné žádosti. Kollár upozornil i na chyby, které mohou při aktuálním „provizorním“ zpracovávání nastat. Kvůli problémům se systémem totiž musí pracovníci úřadů zpracovávat velkou část dokumentace ručně, což může vést k chybám při výpočtech. Uvedl příklad pracovnice, která řešila firmu s DPH v objemu 3,6 milionu eur.

Kvůli nedostatkům v systému se poslanci shodli na potřebě krizového štábu, který by kontroloval Finanční správu v období od voleb po vznik vlády. Tento návrh, původně z dílny Smeru, nakonec získal podporu většiny. Principiálně ho odmítala jen koaliční SDKU-DS, která má na postu ministra financí svého člověka. „Ano, v daňové správě jsou problémy, ale politizování tomu nijak nepomůže,“ podotkl šéf rezortu Ivan Mikloš.