Slovenské pracovní právo čekají změny

Slovensko (ilustační foto)

Slovensko (ilustační foto) Zdroj: E15

Zákonodárci na Slovensku svádějí bitvu o konečnou podobu zákoníku práce. Do hlavní role se opět dostalo hnutí Obyčejní lidé v čele s Igorem Matovičem. Čtyři hlasy pro novelu z dílny ministra práce Jozefa Mihála podmínili splněním čtyř požadavků. Bez nich zřejmě koalice novelu neprosadí. V Národní radě i před její budovou se včera diskutovalo o Matovičově plánu umožnit pracovníkům výběr mezi stravenkami a peněžními příspěvky.

„Zaměstnanec bude mít svobodnou volbu. Nemůžeme se naivně domnívat, že gastrolístky používá vždy jen na oběd,“ podotkl Matovič. Návrh má firmám snížit administrativu a ušetřit peníze za provize pro dodavatele stravenek.

Asociace emitentů stravovacích poukázek a odboráři se bouří s tím, že záměr negativně ovlivní stravovací návyky a zdraví Slováků a poškodí restaurace. Hostince mohou přijít ročně až o 209 milionů eur, míní Štefan Petrík z asociace.

Dalším Matovičovým požadavkem je ponechání několika minimálních mezd odstupňovaných podle náročnosti práce. Premiérka Iveta Radičová už minulý týden uvedla, že v koalici panuje na vrácení příslušného paragrafu do novely shoda. Proti jsou ale podnikatelé, podle nichž diktování mezd brání vzniku pracovních míst.

Obyčejní lidé také chtějí, aby se některé svátky mohly z prostředku týdne přesunout na pátek či pondělí. Rezort práce návrh původně z novely vypustil, protože proti byli sociální partneři.
Rozepře v koalici vznikají zejména kolem čtvrté podmínky – možnosti propouštět lidi v důchodovém věku ze zaměstnání bez udání dalšího důvodu.

„Jen ve státní a veřejné správě by tak mohlo vzniknout až čtyřicet tisíc pracovních míst pro mladé lidi,“ argumentovala Monika Gibalová z Křesťanskodemokratického hnutí. Kritici tvrdí, že záměr je v době posouvání důchodové hranice nelogický. Vládní poslanci se dosud neshodli ani na postoji k návrhu stanovit maloobchodníkům povinnost zavřít provozy o svátcích.

Další změny navrhované vládou

» výpovědní lhůta odstupňovaná podle odpracovaných let ve firmě; nanejvýš pět měsíců po dvaceti letech
» možnost prodloužit zkušební lhůtu vedoucím pracovníkům až na šest měsíců
» nárok na pět týdnů dovolené po dosažení věku 33 let, možnost přiznat celoroční dovolenou zaměstnanci, jenž celý rok ve firmě neodpracoval