Slovensko hodlá během dvou let pomoci více než tisícovce migrantů

uprchlíci

uprchlíci Zdroj: CTK

Slovensko během dvou let pomůže více než tisícovce migrantů. Vyplývá to z prohlášení ministra vnitra Roberta Kaliňáka o příspěvku země ke zvládnutí migrační krize, které čelí Evropská unie. Zmiňovaný počet by se ještě ale mohl zvýšit, slovenské úřady jednají s církvemi a nevládními organizacemi o jejich zapojení do programu pomoci uprchlíkům.

Slovensko stejně jako další země visegrádské čtyřky kritizovalo návrh Evropské komise na povinné přerozdělování uprchlíků, který státníci členských zemí EU nakonec neschválili. Bratislava zároveň prosazovala pomoc na dobrovolném principu. Podle komise Slovensko mělo převzít 785 uprchlíků od Řecka a Itálie a také dalších 319 osob s nárokem na mezinárodní ochranu, které ovšem nyní v EU nejsou.

Největší část slovenského příspěvku k řešení migrační krize v EU bude tvořit stávající program přesídlování uprchlíků, kteří se na Slovensku připravují na život v cílové zemi, například ve Spojených státech. Zatímco v současnosti jde o 300 osob ročně, nově Slovensko počítá s navýšením kapacity projektu na 500 lidí, půjde zejména o rodiny s dětmi. „Pomoc těm nejpostiženějším z místa krize bývá asi nejúčinnější a nejlepší humanitární pomoc,“ řekl dnes Kaliňák novinářům.

Slovensko také hodlá pomoci syrským rodinám. „Budeme podporovat aktivity charitativních organizací, které souvisejí s přebíráním syrských křesťanů, a to ať již z Itálie, Řecka nebo přímo ze Sýrie,“ uvedl slovenský ministr. Podle jeho dřívějšího vyjádření by v rámci těchto opatření mohlo Slovensko pomoci asi stovce lidí, kteří by na Slovensku možná také získali azyl.

Počet uprchlíků, o které se Slovensko postará, se nakonec možná zvýší. Ministr zahraničí Miroslav Lajčák uvedl, že jeho úřad jedná o pomoci migrantům s církvemi a nevládními organizacemi. „Mohou se podílet přímo tím, že by vytvořily kapacitu na přijetí lidí ve svých zařízeních,“ řekl Lajčák novinářům.

Od církví šéf slovenské diplomacie také očekává komunikaci s občany ohledně pomoci migrantům. Proti přílivu uprchlíků do Evropy v červnu protestovalo v Bratislavě několik tisíc lidí, další podobný protest je naplánovaný na nadcházející víkend.

Slovensko také jedná s Rakouskem o možnosti poskytnout ubytování pro uprchlíky, kteří žádají o azyl v této alpské zemi, jež se potýká s nedostatkem ubytovacích kapacit pro migranty.

Přerozdělení uprchlíků: počet na milion obyvatel:Počty přidělených uprchlíků podle návrhu Evropské komisePočty přidělených uprchlíků podle návrhu Evropské komise|E15, EK, wikipedia.org

Přerozdělení uprchlíků: počet na 1000 km2:Počty přidělených uprchlíků podle návrhu Evropské komisePočty přidělených uprchlíků podle návrhu Evropské komise|E15, EK, wikipedia.org