Slovensko je schopno pomoci uprchlíkům, řekl prezident Kiska

Andrej Kiska

Andrej Kiska Zdroj: ctk

Slovensko je podle tamního prezidenta Andreje Kisky v současné migrační krizi v Evropě schopno uprchlíkům pomoci. Kiska to dnes řekl novinářům po setkání se skupinou cizinců, kteří na Slovensku již získali azyl nebo občanství. "Jsem přesvědčen, že jsme skutečně schopni pomoci z pohledu státu a jeho bezpečnosti. Jsme schopni a připraveni pomoci z pohledu tisíců jednotlivců, ale i organizací," řekl Kiska po setkání s cizinci původem z Afghánistánu, Somálska či Iráku.

Levicová slovenská vláda premiéra Roberta Fica se v uplynulých měsících postavila proti přerozdělování uprchlíků mezi členské země na základě povinných kvót. Bratislava počítá s udělením azylu pouze dvěma stovkám Syřanů s odůvodněním, že Slovensko potřebuje mít kapacity pro případ zhoršení krize na Ukrajině, kde loni na jaře propukl ozbrojený konflikt mezi proruskými separatisty a ukrajinskými vládními silami. Podle dřívějších návrhů Evropské komise by Slovensko mělo ze 160 tisíc uprchlíků převzít téměř 2300 běženců.

„V diskusi u nás doma o tom, co se děje v Evropě, mi chybí základní rozměr, a to, zda jsme, nebo nejsme ochotni dobrovolně a iniciativně podat pomocnou ruku, pomoci rodinám, zda jsme schopni poskytnout ubytování, vzdělání,“ uvedl Kiska a dodal, že z tématu migrace by se necelý půlrok před parlamentními volbami na Slovensku nemělo dělat předvolební politické téma.

V diskusi u nás doma o tom, co se děje v Evropě, mi chybí základní rozměr, a to, zda jsme, nebo nejsme ochotni dobrovolně a iniciativně podat pomocnou ruku

Představitelé slovenské vlády v uplynulých měsících opakovaně tvrdili, že země pod Tatrami není pro uprchlíky atraktivní a že výraznou většinu migrantů tvoří lidé, kteří neutíkají před válkou, ale pouze hledají lepší ekonomické podmínky k životu. Přílivu uprchlíků do Evropy využila na Slovensku krajní pravice, která v uplynulých měsících zorganizovala několik protestů proti imigrantům.

Na schůzce se slovenským prezidentem byla také Somálka Naíma Abdíová, která na Slovensku pobývá již šest let. „Na začátku jsem měla problémy, že lidé, dokud mě neznali, tak měli strach… kdo jsem a odkud jsem přišla. Časem to ale bylo už v pohodě,“ řekla novinářům Abdíová plynulou slovenštinou.

Na Slovensko přijela, když jí bylo 15 let a v současnosti pracuje pro migrační úřad jako tlumočnice. Slovensko si coby zemi pro nový život vybral její otec, který na Slovensku získal azyl a v zemi žil bez rodiny tři roky. „Pro mě je toto můj druhý domov, nechci jít jinam,“ řekla Abdíová, která na Slovensku navštěvovala střední školu a bude pokračovat ve vysokoškolském studiu. Příští rok už prý splní podmínky k tomu, aby mohla požádat o slovenské občanství.