Slovensko se chce více zaměřit na investory, jež v zemi podnikají

Slovensko

Slovensko

Slovensko se po vzoru Česka chce více zaměřit na investory, kteří už v zemi podnikají. Expanze těchto firem se totiž stále ve větší míře podílí na vytváření nových pracovních míst. Vyplývá to z vyjádření slovenského ministra hospodářství Juraje Miškova, podle kterého bude vládní agentura pro lákaní zahraničních investic SARIO poskytovat specifické služby podnikům etablovaným na Slovensku.

„Trend i v sousední České republice je takový, že tato služba dokáže přinést velmi hmatatelné výsledky v krátké době. Sedmdesát procent pracovních míst, které vzniknou v ČR, je od etablovaných firem a jen 30 procent od nových investorů,“ uvedl Miškov.

Agentura SARIO nově bude podnikům v zemi pomáhat například při vyřizovaní pracovních povolení pro zaměstnance ze zahraničí nebo pomáhat podnikům při získávaní finančních zdrojů. Novou službu agentury už ocenila dceřiná společnosti Hewlett-Packard, která je na Slovensku největší firmou v oblasti informačně-komunikačních technologií a zvyšuje zaměstnanost na 2000 lidí. „Péče o stávající investory by měla být když ne prioritou, tak mít stejnou váhu jako práce při přitahování nových investorů,“ poznamenal Miškov.

Slovenská ekonomika je prakticky závislá na zahraničních investorech, kteří se v zemi zaměřili zejména na projekty v automobilovém a elektrotechnickém průmyslu. Bratislava ale usiluje o investice s vyšší přidanou hodnotou. Podle Miškova si Slovensko z dlouhodobého hlediska nevystačí tím, že bude skládat auta nebo elektroniku.

V nejnovějším žebříčku konkurenceschopnosti zemí sestavovaném Světovým ekonomickým fórem Slovensko kleslo až na 69. pozici, skončilo nejhorší v rámci visegrádské čtyřky. „Je pravda, že meškáme s reformami,“ přiznal Miškov. Změny si slibuje od schválených úprav zákoníku práce, které zmírnily podmínky při najímaní a propuštění lidí, jakož i chystaného projektu na odbourání byrokracie a změny v systému daní a odvodů.

Investiční agentura SARIO v prvním pololetí přilákala do země sedminásobně vyšší objem zahraničních investic než ve stejném období loni. Od ledna do konce června uzavřela projekty v objemu 259,5 milionu eur (6,3 miliardy korun). Rozpracovanou má stovku projektů s investicemi za 3,5 miliardy eur s vytvořením až 24 tisíc pracovních míst. Z celkového počtu projektů tvoří expanze firem usazených na Slovensku jednu třetinu. Jejich naplnění by pomohlo snížit 13 procentní nezaměstnanost.