Slovensko stále zůstává bez prokurátora

Slovensko

Slovensko Zdroj: profimedia.cz

Dosluhující slovenská vládní koalice se marně snaží přinutit prezidenta Ivana Gašparoviče, aby jmenoval Jozefa Čentéše generálním prokurátorem. Poslanci vládních stran ho přitom zvolili už před osmi měsíci.

Místopředseda Národní rady za Slovenskou demokratickou a křesťanskou unii-Demokratickou stranu (SDKÚ-DS) Milan Hort chtěl na Gašparoviče tlačit prostřednictvím parlamentního usnesení. K jeho schválení ale chyběly hlasy poslanců Křesťanskodemokratického hnutí (KDH). „To, že se prezidentovi Čentéš nelíbí, není důvodem. Jeho jednání vyvolává pochybnosti,“ prohlásil Hort.

Volba generálního prokurátora byla slabinou koalice od samotného počátku. Nejprve v tajné volbě málem prošel opoziční kandidát Dobroslav Trnka, který prokuratuře šéfoval sedm let a je kritizován za zastavení stíhání několika kauz. Vládní čtyřka změnila taktiku a chtěla vsadit na veřejnou volbu. Čentéše se ale nakonec podařilo loni v červnu zvolit i podle starých pravidel. Nespokojený Trnka se však obrátil na Ústavní soud. Prezident svůj odmítavý postoj zdůvodňuje mimo jiné čekáním na vyřízení stížnosti. Navíc prý k Čentéšovi nechová důvěru. Úspěšný kandidát u Ústavního soudu zase napadl prezidentův postup. Smer-SD, který za měsíc s největší pravděpodobností získá v parlamentu většinu, už naznačuje, že by se měl zvolit zcela nový prokurátor.

Poslanci, kteří trvají na jmenování Čentéše, zdůrazňují, že je důležité kvůli zajištění důkladného vyšetření korupční kauzy Gorila. Ministr vnitra Daniel Lipšic dal před časem najevo, že současnému vedení prokuratury, kde si stále zachovává vliv Trnka, nedůvěřuje, a vložil se do vyšetřování. Přitom právě straničtí kolegové Lipšice v parlamentu výzvu prezidentovi potopili.
Lipšic a jeho strana jsou zároveň cílem kompromitujícího dokumentu, který se objevil na internetu včera. Podle materiálu, za jehož zveřejněním údajně stojí Anonymous, ministr během výkonu vojenské služby donášel na kolegy vojenské kontrarozvědce. Šéf rezortu vnitra tvrdí, že jde o podvrh, který pravděpodobně vznikl kvůli odvrácení pozornosti od Gorily.

Matovičovi utekli kandidáti

Politologové tvrdí, že v blížících se volbách by na kauze Gorila mohly nejvíce vydělat neparlamentní strany. Velké naděje si dělali Obyčejní lidé Igora Matoviče, kteří měli v průzkumech až sedm procent. Mimořádně aktivní poslanec, který se dostal do parlamentu prostřednictvím kandidátky Svobody a Solidarity, slavil úspěch s tím, že se mu podařilo oslovit řadu osobností. Jenže ty mu utekly poté, co je chtěl podrobit zkoušce na detektoru lži kvůli přijímání úplatků. Matovič tvrdí, že se jeho kandidátka nerozpadla, ale očistila.