Slovensku hrozí Ficův návrat do nejvyšších pater politiky a příklon k Budapešti

Expremiér Robert Fico doufá, že se jeho Směr-SD vrátí na politické výsluní.

Expremiér Robert Fico doufá, že se jeho Směr-SD vrátí na politické výsluní. Zdroj: Profimedia

Expremiér Robert Fico doufá, že se jeho Směr-SD vrátí na politické výsluní. Hodlá k tomu zřejmě využít i strašení Slováků válkou.
Další bývalý premiér Mikuláš Dzurinda chce do voleb zasáhnout s novou stranou Modrá koalice. Bude zřejmě sázet na prozápadní směr a hospodářství.
Další bývalý premiér Mikuláš Dzurinda chce do voleb zasáhnout s novou stranou Modrá koalice. Bude zřejmě sázet na prozápadní směr a hospodářství.
4
Fotogalerie

Slovensko na konci září čekají parlamentní volby, kterým se sice říká předčasné, ale podle mnohých názorů se budou konat příliš pozdě. Vláda nemá důvěru parlamentu, část jejích původních stran je v rozkladu a z průzkumů jasně plyne, co si o nich veřejnost myslí. To, že neprošel návrh dřívějšího termínu hlasování, může těmto uskupením pomoci k obrodě, nebo je také definitivně pohřbít. Není tak vyloučené, že se do nejvyšších politických pater vrátí někdejší dlouholetý premiér Robert Fico. Jeho názory na válku na Ukrajině a protiruské sankce jsou přitom blízké vládě v Budapešti.

„Toto načasování voleb není šťastné,“ připouští politolog Juraj Marušiak s tím, že kromě nedostatečné legitimity přinese pokračující agonie vlády i praktické problémy především při přípravě státního rozpočtu. „Zřejmě zapracoval zájem některých aktérů, kteří potřebují čas, aby identifikovali své místo na politické scéně,“ domnívá se a poukazuje na premiéra Eduarda Hegera, který se ještě nerozhodl, zda a za koho bude kandidovat.

Strany původní koalice patrně sázejí na to, že čas bude hrát v jejich prospěch a podaří se jim nějak zkonsolidovat a znovu si naklonit veřejnost. Riskují přitom pravý opak. „Působení této vlády, jejích subjektů a jednotlivých představitelů je vodou na mlýn současné opozici,“ podotýká Marušiak.

Hlavní vládní uskupení Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče v roce 2020 vyhrálo volby s 25 procenty hlasů, nyní je v průzkumech pod deseti. Svoboda a solidarita (SaS) Richarda Sulíka je na tom sice o něco lépe v porovnání s posledními volbami, od léta však její preference strmě padají. Strana Za lidi je už dlouho mimo parlamentní hladinu.

Naproti tomu Ficův Směr-SD trvale stoupá, v průzkumech mu patří druhá pozice a dotahuje se na další sociálnědemokratickou stranu Petera Pellegriniho Hlas-SD. Je třeba říci, že zhruba půl roku do voleb je stále dost času na turbulentní vývoj, do něhož mohou promluvit i nové subjekty. Ostatně fenomenální úspěch OLaNO v uplynulém klání se zrodil až v posledních týdnech a průzkumy ho ani nedokázaly plně zachytit.

V tomto směru by mohl sehrát roli expremiér Mikuláš Dzurinda, který je spojován s vyvedením Slovenska z éry Vladimíra Mečiara. Koncem ledna představil tři pilíře, na kterých chce jeho Modrá koalice stavět. Je to věrnost západní civilizaci, členství v Evropské unii a NATO, ochrana demokracie a právního státu a udržitelná a konkurenceschopná ekonomika.

„Dnešní politická kultura v parlamentu je neudržitelná a nesnesitelná. Chceme říct jasné ne kulturním válkám. Liberálové nemohou porazit konzervativce, konzervativci nemohou porazit liberály,“ prohlásil Dzurinda podle Sme.

Zatím se však pasuje pouze do role mentora a je otázkou, zda jeho projekt získá přitažlivé tváře a vytvoří atraktivní program. „Odkazuje na lepší časy slovenské pravice a více než vzpomínkový optimismus nenabízí,“ hodnotí Dzurindu Marušiak s tím, že pětiprocentní zisk jeho strany je reálný, k desetiprocentnímu už je skeptický.

Při fragmentaci politické scény, kdy minule nemalá část hlasů skončila mimo parlament, je těžké odhadnout, kdo nakonec rozhodne o tom, jestli Slovensko dál povede prozápadní politiku. Zdá se ale být jisté, že velkou roli sehraje Hlas. „Pravice, která deklaruje, že nikdy nevytvoří koalici ani s umírněným Hlasem, se střílí do kolen, protože v tom případě Hlasu nezůstává nic jiného než se vydat na milost a nemilost Ficovi,“ podotýká Marušiak s tím, že Fico je z dvojice lídrů ten silnější.

Jeho názory ho přitom dostaly na ukrajinský seznam osob podporujících ruskou propagandu po bok francouzské krajně pravicové političky Marine Le Penové. A Slováci v posledním roce několikrát zaskočili další Evropany svými názory na válku v sousední zemi. Pokud by budoucí vláda nastolila kurz skeptický k podpoře Kyjeva a k protiruským sankcím, znamenalo by to konec maďarské izolace a nebezpečné nabourávání unijní jednoty.

Už nyní přitom panují obavy, že se celá předvolební kampaň kvůli Směru ponese ve znamení šíření strachu ze zavlečení Slovenska do války v sousední zemi a mobilizace po vzoru českých prezidentských voleb.