Slovenský milionář Kiska složil slib a nastoupil do prezidentského úřadu

Nový slovenský prezident Andrej Kiska při přehlídce čestné stráže před Prezidentským palácem poté, co 15. června v Bratislavě složil přísahu a ujal se úřadu.

Nový slovenský prezident Andrej Kiska při přehlídce čestné stráže před Prezidentským palácem poté, co 15. června v Bratislavě složil přísahu a ujal se úřadu. Zdroj: ctk

Milionář a filantrop Andrej Kiska složil slib a ujal se úřadu slovenského prezidenta, v němž vystřídal Ivana Gašparoviče. Po březnových volbách, ve kterých jednoznačně porazil premiéra Roberta Fica, se stal čtvrtým prezidentem Slovenska od vzniku státu v roce 1993. Kiska si jako součást dnešního inauguračního programu naplánoval i oběd s bezdomovci.

Prezidentský slib složil do rukou šéfky ústavního soudu na slavnostní schůzi slovenské sněmovny, která se konala v budově Slovenské filharmonie v historickém centru Bratislavy. Kromě poslanců a členů vlády se akce zúčastnili také diplomaté, zahraniční státníci pozváni nebyli.

„Budu prvním slovenským prezidentem bez stranické minulosti. Nebyl jsem kandidátem vlády ani opozice. A nadstranickým budu i jako prezident, který bude stát za lidmi,“ prohlásil Kiska v prvním projevu po složení slibu.

Po ukončení ceremoniálu je naplánována vojenská přehlídka a pobožnost v katedrále sv. Martina. Součástí inauguračního programu je i oběd Kisky s bezdomovci, seniory a mladými lidmi, kteří vyrůstali v dětských domovech.

Politický nováček

Nový prezident ve vysoké politice dosud nepůsobil. Jednapadesátiletý milionář Kiska zbohatl na prodeji podílů ve společnostech, které se zabývají katalogovým a splátkovým prodejem. Hodnota jeho majetku dosahuje několika milionů eur.

Kisku už v pondělí čeká první pracovní cesta. V Budapešti si spolu s kolegy z České republiky, Maďarska, Německa a Polska připomene 25. výročí pádu komunismu. Andrej Kiska už dříve uvedl, že jeho první oficiální návštěva ve funkci hlavy státu povede do Prahy.

Andrej Kiska
» narodil se 2. února 1963 v Popradě do učitelské rodiny. Vystudoval mikroelektroniku na Slovenské technické univerzitě v Bratislavě. V roce 1990 odjel na zkušenou do USA
» v roce 1991 se vrátil a založil síť zlatnictví a výrobu šperků. Po krachu firmy se vrhl s rodinou na splátkový prodej pod firmou TatraCredit. Na splátkách skvěle vydělal a v roce 2004 holding prodal Všeobecné úverové bance. V roce 2006 spoluzaložil neziskovou organizaci Dobrý anděl
» předloni se rozhodl kandidovat na prezidenta a nyní volby vyhrál. Ze dvou manželství má čtyři děti

Kiska zvítězil v březnové přímé volbě hlavy státu. V rozhodujícím kole hlasování porazil premiéra a předsedu strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica. V křesle hlavy státu Kiska vystřídá dosluhujícího prezidenta Ivana Gašparoviče, kterému končí druhé pětileté funkční období.

Nový prezident je zkušený manažer, který si výborně naplánoval kampaň. V prvním kole volby, ve které se o hlasy Slováků ucházel rekordní počet 14 kandidátů, vše vsadil na image pomáhajícího člověka mimo politiku. V druhém kole už mu stačilo se jen tvrdě vymezit proti premiérovi Robertu Ficovi.

Andrej Kiska v druhém kole získal 59,38 procenta odevzdaných hlasů a Fico 40,61 procenta. Pro nováčka v politice hlasovalo 1 307 065 voličů, pro devětačtyřicetiletého premiéra 893 841 lidí. Ze 4,4 milionu oprávněných voličů přišla hlasovat zhruba polovina - 50,46 procenta.

Omezené pravomoci

Slovenský prezident má podle ústavy spíše omezené pravomoci, může ale například blokovat nominace vlády a parlamentu na obsazení vedoucích představitelů některých úřadů a institucí. Souhlasu hlavy státu podléhají i některá rozhodnutí odstupujícího kabinetu, kterému parlament vyslovil nedůvěru. Hlava státu z vlastní iniciativy naopak nemůže odvolat člena vlády nebo navrhovat zákony.

Nový slovenský prezident má za sebou řadu krachů
Andrej Jiska vystudoval sice mikroelektroniku na Slovenské technické univerzitě v Bratislavě a nastoupil jako projektant do státního Naftoprojektu, ale po pádu komunismu už v zemi nemohl vydržet. Jeho snem byla Amerika.
Vysokoškolák začal pracovat na stavbách ve Filadelfii, potom prodával na benzince, což trvalo to sedm měsíců. Pak zažil první krach. Parta komoditních brokerů ho přesvědčila k investici do jejich firmy s tím, že jim bude dělat na Slovensku zastoupení. Jakmile se ale Kiska v roce 1991 vrátil na Slovensko, firma samozřejmě zkrachovala.
Kiska si ale přivezl chuť podnikat, hlavně už nebýt nikdy zaměstnancem. S bratrem a bratrancem založili firmu Triangle Group International. Aby vypadali světověji, dohodli se se známým ze Severní Karolíny, že budou jako jeho slovenskou pobočkou americké firmy. Nakoupili několik zlatnictví a pak Kiska udělal další velmi špatné rozhodnutí svého života.
Rozhodl se, že si budou sami vyrábět zlaté i jiné šperky. Opět s pozoruhodným optimismem v několika slovenských médiích vykládal, jak vyráběli zmetky či jak přehřáli mřížky diamantů natolik, že jim v ruce zbyly jen matné kameny. Po tomto neúspěchu přišel další neúspěch, když šperky Kiska zkusil prodávat v Americe. Zlatnický obchod nakonec zkrachoval.
Další podnikatelský plán mířil na fakt, že mezi výrobcem spotřební elektroniky a kupujícím je velkoobchod a maloobchod. Bratři zkusili tyto mezičlánky obejít a mrazničky Slovákům prodat levněji a na splátky. Tak se zrodil v roce 1996 byznys Kiskova života – splátkový systém Triangel pod firmou TatraCredit.
Na Slovensku Kisku úvěrovala Istrobanka, v Česku Moravia banka. Z nabídkového katalogu o šesti stranách se brzo stal lídr trhu. Kiskovy systémy Triangel a Quatro si získaly oblibu Slováků ještě předtím, než i Slovensko opanovaly nabídky GE, Home Credit či Cetelem.
Společnost raketově rostla a v roce 2004 si Kiska řekl, že toho už má dost. Svůj podíl v holdingu prodal Všeobecné úverové bance. Cena nebyla nikdy zveřejněna. Sám Kiska prohlásil, že s ní byl „relativně spokojený“.
Život zajištěného vyplaceného byznysmena ho ale nelákal. Kiska se dobře znal se zakladatelem slovenské reklamní agentury Wiktor Leo Burnett Igorem Brossmannem a ten mu jednou zavolal, že má dobrý nápad na propojení charity a podnikání. Protože zrovna v té době Brossmann cestoval kolem světa, setkali se oba na plážích Barmy a měsíc spolu debatovali o projektu.
Výsledkem bylo v roce 2006 založení neziskové organizace Dobrý anděl. Organizace pravidelným příspěvkem dotuje lidi, kteří se bez vlastního zavinění dostali do těžké finanční situace. 120 tisíc dárců už takto sumou 20 milionů eur pomohlo pěti tisícům rodinám.
V roce 2012 se Kiska rozhodl, že Dobrý anděl se mu stane odrazovým můstkem k prezidentské kandidatuře. Zkušený manažer Kiska Dobrého anděla geniálně využil: Dobrý anděl podle něj musí suplovat šlendrián státu. Jako filantropa ho už nebaví všudypřítomná korupce, když se snaží nezištně pomáhat. A navíc prý poznal, že nelze změnit Slovensko jen zezdola. Řešení tak pro něj bylo jediné: kandidovat na prezidenta.

Profil: Slováci si zvolili Antifica. Andreje Kisku ale neznají