Slovenský premiér Fico chce být prezidentem. Oznámil kandidaturu

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: CTK - Michal Dolezal

Andrej Kiska (50). Byl prvním, kdo loni v říjnu oznámil kandidaturu. Bývalý podnikatel začínal v obchodu se zlatými šperky, pak se zaměřil na finančnictví, konkrétně na splátkové společnosti. Před několika lety založil nadaci Dobrý Anděl a nyní je označován za filantropa, za což získal i ocenění. Je autorem knihy Cesta manažera z pekla aneb Jak dělat charitu úspěšně a se srdcem, již distribuuje zdarma. Na své stránce píše, že mu během kariéry vadila hlavně korupce, neschopnost úředníků a nefungující justice. Chce proto svými zkušenostmi a schopnostmi změnit Slovensko.
Ján Čarnogurský (69). O návrat do vysoké politiky se pokouší i někdejší předseda slovenské vlády v rámci Československa, exministr spravedlnosti a dlouholetý předseda KDH. Vystudovaný právník a náboženský aktivista v éře komunismu se v posledních letech mimo jiné podílel na rozvoji soukromé vysoké právnické školy a angažoval se ve Slovensko-ruské společnosti. Chce být aktivnější než nynější prezident Ivan Gašparovič a zasadit se o silné Slovensko. „Pravice a levice mají být vedle vzájemné konkurence jednotné v závažných otázkách Slovenska,“ řekl před časem k politické situaci.
Pavol Hrušovský (61). Původním povoláním právník strávil roky v parlamentních lavicích, začínal už jako poslanec Federálního shromáždění. Dvakrát byl i předsedou zákonodárného sboru. Mimo to má i bohaté stranické zkušenosti. Od roku 2000 do roku 2009 vedl Křesťanskodemokratické hnutí. V boji o prezidentský post ho podporuje nejen KDH, ale také strana Most-Híd. „Rád bych zúročil své 23leté působení v politice a chci, abychom vrátili do společnosti lidskost. Nepřepolitizujme celý stát. Chci být prezidentem všech,“ řekl nedávno.
Radoslav Procházka (41). Právník, který má za sebou i studium na Univerzitě Yale, nyní mimo jiné působí jako vysokoškolský pedagog v Trnavě. Zároveň je poslancem. Dříve byl členem Křesťanskodemokratického hnutí, ale na počátku roku ze strany vystoupil. Na své webové stránce představil program Silný prezident. Chce se například aktivně účastnit zasedání vlády, podílet se na přípravě vyrovnaného rozpočtu a zasadit se o nápravu poměrů v soudnictví. „Nabízím relativně unikátní kombinaci reálné zkušenosti s tím, jak funguje moc, a zároveň odolnosti vůči jejím svodům,“ tvrdí.
Peter Osuský (60). Vysokoškolský pedagog a lékař byl zakládajícím členem Občanské konzervativní strany, od minulého roku však hájí barvy Svobody a Solidarity, za níž je i poslancem. Má zkušenosti i z komunální politiky v Bratislavě. Liberálové ho za svého kandidáta představili v létě. Na svých stránkách má „prezidentské desatero“. Tvrdí v něm například, že hlava státu nemá překračovat svoje pravomoci a má plnit ústavní povinnosti. Prezident podle něj také nemá být sluhou politických stran a na politickou scénu má vnášet stabilitu.
6
Fotogalerie
Dalším kandidátem do jarních voleb slovenského prezidenta je Robert Fico. Předseda vlády a šéf strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) by podle průzkumů veřejného mínění měl bez problémů postoupit do druhého, rozhodujícího kola voleb přímé volby.

Oznámit kandidaturu těsně před Vánocemi označili slovenští politici za velmi dobrý marketingový tah. Fico pouze uvedl, že bude kandidovat. Tiskovou konferenci k tématu chce svolat až v lednu. V historické budově Slovenské národní rady jen uvedl, že svou kandidaturu považuje za službu Slovensku.

„Rozhodl jsem se kandidovat na prezidenta Slovenské republiky,“ řekl Fico před politiky a diplomaty v projevu, ve kterém hodnotil práci své vlády v letošním roce. Fico Slováky s oznámením kandidatury dlouho napínal.

Slovenský prezident má obecně jen omezené pravomoci, může ovšem například blokovat nominace vlády a parlamentu na obsazení vedoucích představitelů vícero úřadů a institucí. Souhlasu hlavy státu podléhají také některá rozhodnutí odstupujícího kabinetu, kterému parlament vyslovil nedůvěru.

S kým se premiér Fico v prezidentské volbě mimo jiné utká

Rok 2014 může být podle šéfa slovenské strany KDH Jána Figeľa rokem politického zlomu. „Výsledek v prezidentských volbách může být pro Směr Pyrrhovo vítězství, nebo osbní prohra,“ okomentoval premiérovu kandidaturu Ján Figeľ pro server Sme.sk

Zájem o nejvyšší politický post v zemi už projevilo více než deset osob. Z nejznámějších kandidátů je slovenský herec a politik Milan Kňažko. Na toho si Fico již postěžoval za to, že o Směru hovoří jako o extremistech.

Slovensko ve své novodobé historii nezažilo situaci, že by se úřadující premiér stal hlavou státu. Zvolení Fica prezidentem by znamenalo pád jeho jednobarevné vlády. Očekává se, že v takovém případě dosluhující prezident Ivan Gašparovič pověří sestavením nového kabinetu některého z představitelů strany Směr-SD, která má v parlamentu pohodlnou většinu.

Glosa: Fico, pro Čechy vzor slušnosti