Slovinsko má problém. Navrhlo eurokomisařku proti vůli Bruselu i vlády

Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker Zdroj: Evropsky parlament

Novou slovinskou eurokomisařkou se má stát dosavadní ministryně pro místní rozvoj Violeta Bulcová. Nahradí tak expremiérku Alenku Bratušekovou, která včera svou kandidaturu na post evropské komisařky pro energetiku a místopředsedkyně komise stáhla poté, co neustála „grilování“ před výborem Evropského parlamentu.

Nominace je ale problematická. Eurolidovci i evropští socialisté, dvě nejsilnější politické formace v Evropském parlamentu, totiž favorizovaly jiné jméno - Tanju Fajonovou, bývalou bruselskou korespondentku slovinské televize, která byla v roce 2009 zvolena europoslankyní.

A Bulcovou těsnou většinou hlasů odmítla i slovinská vláda. Proti se ovšem postavil premiér Miro Cerar, který využil práva veta.

Junckerova komise nabírá zpoždění

Sporná nominace Bulcové může vnést zmatek do schvalování nové Evropské komise pod vedením lucemburského politika Jean-Claude Junckera. Ta má oficiálně nastoupit již za tři týdny. Termín 1. listopadu ale pravděpodobně nestihne. Do té doby se totiž musí opakovat celý proces slyšení – náhradnice za Bratušekovou dostane písemné dotazy a musí předstoupit před europoslance.

I kdyby se kolečko rozběhlo ještě dnes, potrvá minimálně dva týdny. Evropský parlament měl přitom původně o celé komisi hlasovat 22. října.

Případné zpoždění nástupu nové „evropské vlády“ není ale v Bruselu nic výjimečného. Třeba první Evropská komise pod vedením José Manuela Barrosa začala v roce 2004 pracovat s třítýdenním skluzem.

Jako první byl odmítnut do EK v roce 2004 Ital Buttiglione
2004
- Prvním a dosud jediným odmítnutým kandidátem do Evropské komise se v říjnu 2004 stal Ital Rocco Buttiglione, kterého výbor EP pro občanské svobody odmítl kvůli jeho názorům na homosexualitu a postavení žen. Buttiglione prohlásil, že homosexualita je hřích a že by ženy měly zůstat u plotny. Hrozícímu neschválení EK předešel předseda komise José Barroso tím, že těsně před hlasováním v plénu EP návrh stáhl. V novém týmu Buttiglioneho nahradil exministr zahraničí Franco Frattini.
- Nevalný posudek měli tehdy také László Kovács z Maďarska, Neelie Kroesová z Nizozemska, Ingrída Údreová z Lotyšska, Mariann Fischerová-Bölová z Dánska a Stavros Dimas z Řecka. Lotyšsko nakonec stejně jako Itálie nominovalo jiného komisaře. Původní lotyšská kandidátka Ingrída Údreová doplatila na nejasné financování své strany, komisařem pro energetiku se nakonec stal Andris Piegbals.
- László Kovács, který při slyšení neuspokojil odbornými znalostmi, nakonec v komisi zůstal, ale dostal jiný rezort - místo energetiky se stal komisařem pro daně a cla.
- Bezprecedentní krize kolem schvalování EK tehdy trvala skoro měsíc a nová EK se ujala úřadu 22. listopadu 2004.
2010
- Zpoždění nabral i nástup dosavadní EK, když v lednu 2010 ještě před koncem slyšení všech uchazečů ve výborech EP stáhlo Bulharsko kandidaturu Rumjany Želevové, která byla od samého začátku své nominace považována za spornou kandidátku.
- V médiích se objevila obvinění z napojení jejího manžela na organizovaný zločin. Želevová nepřesvědčila ani při vystoupení před poslanci EP, kde ji řada zákonodárců kritizovala nejen kvůli nekompetentnosti, ale hlavně kvůli majetkovému přiznání. Bulharka čelila obvinění, že ještě v době, kdy působila jako ministryně zahraničí, vlastnila firmu Global Consult, což by bylo protizákonné. Tato obvinění se sice neprokázala, ale ani to nevedlo ke snížení tlaku na její odstoupení.
- Bulharsko nakonec vyslalo do Barrosova týmu tehdejší viceprezidentku Světové banky Kristalinu Georgievovou, čímž se cesta ke schválení Evropské komise definitivně otevřela.
- Současná EK se ujala úřadu 10. února 2010.