„Smlouva století“ se zatím odkládá. Europoslanci se na dohodě TTIP neshodli

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC 2.0: LiteMeterPix via Flickr

Na hlasování o dohodě o volném obchodu s USA (TTIP) v Evropském parlamentu nakonec nedošlo. Poslanci se nedokázali shodnout, zda mají spory mezi investory a státy řešit soukromé arbitráže. Socialistická frakce arbitráže odmítá a nepodařilo se jí vyjednat přijatelný kompromis, proto nakonec vzhledem k hrozícímu rozkolu zmizelo hlasování o TTIP ze středečního programu EP.

Odklad hlasování dnes v podvečer oznámil předseda EP Martin Schulz s tím, že zpráva o euroamerické obchodní dohodě se nyní vrací k projednání do výboru pro mezinárodní obchod. Oficiálně to zdůvodnil tím, že ke zprávě se sešlo více než 200 pozměňovacích návrhů, což je množství, které podle pravidel EP odklad umožňuje. Nový termín hlasování zatím nebyl stanoven.

Za odkladem však stojí hlavně fakt, že europarlament nedokázal najít ohledně TTIP přesvědčivou shodu a nechtěl riskovat, že by mandát pro vyjednávače prošel jen těsně, nebo dokonce vůbec. Sporným se ukázal být zejména bod týkající se ochrany investic. I když koncem května členové vlivného výboru pro mezinárodní obchod včetně socialistů v mandátu pro EK nevyloučili možnost řešit obchodní spory mimosoudně, pomocí mechanismu investorských arbitráží (ISDS), postavila se nakonec socialistická frakce S&D jako celek proti arbitrážím.

„Frakce S&D nedá souhlas se soukromými arbitrážemi. ISDS rozhodně není cestou vpřed. Jak Spojené státy, tak Evropská unie mají spolehlivé národní soudy, u nichž by se jakékoli spory měly řešit standardními procedurami,“ uvedl koncem minulého týdne mluvčí frakce David Martin.

„Myslím, že spory s investory by skutečně neměly řešit soukromé rozhodčí soudy. V ideálním případě by to měl být veřejný mezinárodní soud, který se jimi bude zabývat. Jednání o TTIP by mohlo přispět k tomu, aby takováto instituce vznikla. A osobně si myslím, že do doby, než bude ustavena, tak by bylo nejlepší, aby ISDS byl z dohody zcela vyňat,“ řekl k tomu dnes český europoslanec za ČSSD Miroslav Poche.

Pozměňovací návrhy, které volají po vyloučení možnosti soukromých arbitráží při řešení obchodních sporů, podali před hlasováním o TTIP nejen socialisté, ale i členové levicové frakce GUE/NGL a další europoslanci. Členové pravicové frakce EPP, liberálové z frakce ALDE a zástupci frakce konzervativců a reformistů (ECR), stejně jako česká vláda naopak arbitráže podporují.

Vzhledem k názorovému rozštěpení parlamentu se dalo počítat s možností, že se o zprávě nakonec vůbec hlasovat nebude. „Pokud nebude kompromisní pozměňovací návrh frakce socialistů a demokratů schválen, tak potom bude velice obtížné hledat většinu pro schválení celé zprávy… Je možné, že před konečným hlasováním bude návrh stažen a znovu projednán ve výborech,“ odhadl ještě před konečným rozhodnutím možný vývoj Poche.

Podle europoslanců, kteří se zprávu o TTIP chystali podpořit, je odklad hlasování zklamáním a chybou. „Nechci takový krok označit přímo za zbytečnou obstrukci, rozhodně se ale nejedná o konstruktivní přístup. Výbor materiál již jednou projednal a schválil, dnešní rozhodnutí nelze číst jinak, než jako snahu o prodloužení jednání,“ uvedla k tomu europoslankyně za hnutí ANO Dita Charanzová.

„Odklad hlasování je obrovským zklamáním. Parlament byl připraven se vyjádřit, ale předseda Schulz hlasování stáhl, aby socialisty ušetřil trapného okamžiku,“ komentovala změnu programu za frakci ECR europoslankyně Emma McClarkinová. „Dalo by se to nazvat selháním,“ napsal na Twitteru Daniel Caspary z lidovecké frakce EPP.