Smrtící výbuch v Texasu zasáhl komunitu českých přistěhovalců

Policie po výbuchu evakuuje část Westu, hrozí další exploze

Policie po výbuchu evakuuje část Westu, hrozí další exploze Zdroj: profimedia.cz

První snímky výbuchu ve Westu
Plameny zachvátily i řadu okolních budov
Evakuace domova důchodců nedaleko vybuchlé továrny
Evakuace domova důchodců, který se po výbuchu zřítil
Kouř zahalil široké okolí továrny
10
Fotogalerie
Stovky lidí byly pravděpodobně zraněny při výbuchu v továrně na hnojiva ve městě West v americkém Texasu. Podle spekulací amerických médií možná při neštěstí přišlo o život až 70 lidí. Ve městě žije početná komunita potomků českých přistěhovalců, podle manželky tamního českého honorárního konzula byli Češi i mezi zasahujícími hasiči. Příčina výbuchu zatím není známá.

Série tří explozí, jimž předcházel rozsáhlý požár, zdevastovala široké okolí. Zřítil se i blízký domov důchodců, jehož obyvatele se podařilo evakuovat. Při explozi bylo zničeno nebo poškozeno několik dalších budov jak v areálu továrny, tak v jejím okolí. Příčina požáru ani explozí zatím není známá. Výbuch byl slyšet i v hlavním měste Texasu Dallasu, který je asi 110 kilometrů daleko. Zatímco obyvatelé regionální metropole jej přirovnali ke hřmění, očití svědkové neštěstí jej popisují jako explozi jaderné pumy.

Příčina požáru ani explozí zatím není známá. Bill Flores, člen Sněmovny reprezentantů za postiženou oblast, v rozhovoru s novináři vyloučil úmyslné založení požáru či sabotáž. „Něco takového si nedovedu představit,“ řekl Flores. Podle zprávy listu Dallas Morning News mohl být příčinou výbuchu únik čpavku. Není údajně vyloučeno, že z trosek zničené továrny čpavek stále uniká. Polovina obce byla kvůli jedovatým plynům evakuována. Pokud se vítr obrátí nežádoucím směrem, bude podle záchranářů nutné evakuovat i ostatní.

Tři čtvrtiny obyvatel města mají české kořeny

Město West, které bylo výbuchem nejvíc zasaženo, je jedním z hlavních texaských center české přistěhovalecké vlny, která ve druhé polovině 19. století do USA přivedla tisíce lidí. Clarice Snokhousová, manželka českého honorárního konzula, dnes řekla, že dnešní neštěstí nepochybně potomky českých přistěhovalců zasáhlo. Lidé z českými kořeny byli i v zasahujícím hasičském sboru.

„Ze zhruba 2700 lidí v našem městě se k českému původu odhadem hlásí tři čtvrtiny,“ řekla Snokhousová. Dodala, že ve Westu se pořádají české mše, ve školách se vyučuje čeština. V Texasu je město West známo jako „koláčová metropole“. Do Westu se vydal český velvyslanec Petr Gandalovič, aby zjistil, jak může Česko po výbuchu továrny pomoci krajanům.

Přistěhovalci z českých zemí se zasloužili o rozkvět obce, kolem roku 1890 se český živel na obchodním a kulturním životě oblasti už výrazně podílel. Do roku 1920 česká komunita ve Westu převládla a někteří ze starších obyvatel města dodnes češtinu ovládají.

Odhady obětí se liší od dvou po 70 mrtvých

Informace o obětech exploze se zatím rozcházejí. Zpravodajský server CNN hovoří o dvou obětech, některé americké televizní stanice oznámily až 70 mrtvých. Šéf místních záchranářů George Smith řekl televizi CBS, že o život přišlo nejméně 60 lidí. Policie potvrdila smrt pěti až patnácti lidí, ale konečná oficiální statistika stále není k dispozici.

Starosta města Tommy Muska na tiskové konferenci tři hodiny po výbuchu řekl, že zatím neví, kolik lidí bylo zraněno či zabito. Vážně poškozeny podle něj jsou budovy v okolí pěti bloků od továrny. Mezi nimi byl i domov důchodců West Rest Haven, odkud záchranáři evakuovali 133 lidí. Do nemocnice záchranáři údajně odvezli celkem 179 obyvatel Westu, nyní prohledávají domy ve městě a pátrají po dalších obětěch.

Výbuch byl ohlášen ve středu 20:00 hodin místního času (dnes 03:00 SELČ) ve Westu, který leží zhruba 30 kilometrů severně od Waco a 110 kilometrů jižně od Dallasu.

S transportem zraněných krom sanitek pomáhaly dvě desítky vrtulníků. Zdravotnické středisko Hillcrest Baptist Medical Center ve Waco potvrdilo, že už do nemocnice vozí sanitky zraněné. „Je mezi nimi prakticky cokoli od ortopedických zranění až po pacienty s vážnou ztrátou krve,“ řekl CNN představitel nemocnice Glenn Robinson.

Již před výbuchem zřejmě hořelo deset budov

Podle dostupných informací bezprostředně před explozí začalo hořet nejméně deset budov včetně nedaleké školy. Příčina požáru není známa, explozi ale zřejmě způsobil dusičnan amonný, který se používá jako hnojivo a zároveň i pro výrobu výbušnin.

Na místním školním hřišti záchranáři postavili nouzové středisko pro třídění zraněných, mezi nimiž jsou i hasiči. S transportem zraněných kromě sanitek pomáhaly dvě desítky vrtulníků. Do města podle agentury AP směřují týmy záchranářů z Dallasu a Austinu.

Nad továrnou po výbuchu začaly šlehat plameny a stoupat hustý sloup dýmu. Jedna z místních obyvatelek řekla televizní stanici KWTX-TV, že explozí se ozvalo několik. „Znělo to jako tři bomby, které vybuchly velmi blízko od nás,“ uvedla Lydia Zimmermanová.

Guvernér Texasu Rick Perry v prohlášení uvedl, že úřady sledují vývoj situace a shromažďují informace a podrobnosti, tak jak se objevují. „Zmobilizovali jsme státní zdroje, abychom pomohli místním úřadům. Naše myšlenky a modlitby jsou s lidmi ve Westu a s těmi, kdo jako první zasahovali a místě,“ dodal.

Za rozvojem texaského městečka stáli Češi

Základy městečka West byly položeny v 80. letech 19. století v souvislosti s výstavbou železnice spojující státy Missouri, Kansas a Texas. Jméno dostalo podle majitele pozemků Thomase Westa.

Městem se West oficiálně stal v roce 1892. O jeho rozkvět se výrazně zasloužili imigranti přicházející z dnešní České republiky, zejména z Moravy. Ti si ve Westu otevřeli obchody, dílny a v okolí začali farmařit. Ve 20. letech minulého století už česká kultura ve Westu dominovala.

Česká, respektive moravská stopa je ve městečku o zhruba 2700 obyvatelích na první pohled patrná dodnes. Například pečivo je možné koupit v pekárně Little Czech Bakery, která nabízí i pravé „kolaches“. Ubytovat se lze v hotelu Czech Inn, benzin načerpat u pumpy Zatopek Oil a řada obyvatel má jména jako Brezina, Kucera či Kolar.

V městečku se také pravidelně konají festivaly Westfest, na nichž se tančí polka a soutěží v pečení koláčů. Někteří starší obyvatelé Westu prý dokonce ještě umí částečně česky.

Stát Texas na jihu USA byl zhruba od poloviny 19. století oblíbeným cílem imigrantů přicházejících z Rakouska-Uherska. Důvodem pro absolvování náročné cesty přes oceán do Nového světa byla zejména chudoba, ale také touha po svobodě.

Kolik obyvatel dnešního Texasu má české, moravské či slezské kořeny není zcela jasné. Podle několik let starého odhadu představitelů Texas Czech Heritage and Cultural Center jde minimálně o půl milionu lidí, ale některé odhady mluví až o milionu potomků českých přistěhovalců.