Snahy o posilování Erdoganových pravomocí straší zahraniční investory

turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: ctk/AP

Turecká vládní strana AKP hledá cesty k posílení pravomocí prezidenta Erdogana. Nově zvažuje vypsání dvou referend. Turbulentní prostředí postihuje i ekonomiku.

V současnosti je politicko-ekonomická situace napjatá. I přes ochladnutí vztahů s Ruskem je atmosféra v zemi klidnější než před listopadovými volbami, investoři ale v klidu nejsou. V průběhu října rostl s blížícími se parlamentními volbami mezi investory optimismus a tureckému akciovému trhu se relativně dařilo, když rostl o necelých sedm procent za měsíc. Po volbách na počátku listopadu ale přišlo jen krátkodobé oživení následované vystřízlivěním a pádem.

Za celý listopad turecké akcie odepsaly deset procent. Údaje centrální banky ukazují, že hlavním prodávajícím byli zahraniční investoři. Od voleb prodali akcie v hodnotě 300 milionů dolarů, od začátku roku dosáhly čisté prodeje (rozdíl mezi prodeji a nákupy) akcií zahraničními investory 1,2 miliardy dolarů. „Další vývoj bude záležet na krocích vlády,“ myslí si Selim Yazici, ředitel turecké společnosti TEB Asset Management, kterou spoluvlastní francouzská BNP Paribas.

Vývoj tureckých akciíVývoj tureckých akcií | E15

Turecko, jehož HDP by měl letos i v příštím roce růst tříprocentním tempem, má ale navzdory neklidné době lepší vyhlídky než většina konkurentů ze škatulky rozvíjejících se trhů. Rusko, Brazílie, Indie či Jižní Afrika mají horší perspektivy.
„Náš očekávaný ekonomický růst je vyšší a valuace firem na burze nižší,“ říká Pinar Ugurogluová, hlavní ekonomka TEB Asset Management. Inflace v Turecku letos dosáhne osmi procent.

Ekonomové nicméně věří, že klesající ceny ropy ji pomohou držet pod kontrolou. Poukazují například na fakt, že plánované zvýšení minimální mzdy o 30 procent by sice pomohlo spotřebě a růstu, ale dopad na růst cen by byl negativní.

Ugurogluová: investice přijdou, až skončí sázky na oslabování liry

Populistické plány vlády pod vedením AKP vzbuzují obavy, ve srovnání s ostatními ekonomikami z ranku rozvíjejících se trhů má ale Turecko dobrou pozici, říká Pinar Ugurogluová, šéfka ekonomického výzkumu TEB Asset Management.

Pinar Ugurogluová,Pinar Ugurogluová, | teb

Jaký ekonomický růst Turecka čekáte v letošním a příštím roce?

Za první pololetí ekonomika rostla o 3,1 procenta. Za celý rok čekáme něco okolo tří procent. Naše oficiální prognóza je stále 3,3 procenta. Na příští rok očekávají analytici Bloombergu tři procenta. Naše vlastní očekávání je o něco konzervativnější.

Vláda slibuje nárůst minimální mzdy. Jaká je její výše a na kolik má vzrůst?

To nás trochu děsí. Aktuálně je to tisíc lir (asi 8100 korun) čistého měsíčně. A vláda slíbila růst o 30 procent.

Jaké jsou další ekonomické sliby vlády?

Zvýšení důchodů o sto lir, odměny pro policii, učitele, farmáře a tak dále. Po volbách nová jednobarevná vláda slíbila, že během prvních sto dnů vládnutí předvolební sliby splní. Takže k tomu pravděpodobně dojde v lednu 2016.

Myslíte, že díky těmto slibům AKP volby vyhrála?

To nevím. Myslím, že byli k tomuto populismu donuceni ostatními stranami. Všechny strany slibovaly, že budou rozdávat. Jedna slibovala zvýšení minimální mzdy rovnou o 50 procent. Takže předvolební boj se stal jakýmsi závodem ve slibování.

Turecké akcie jsou ale dál v minusu, za letošek o 18 procent, a to i po nedávném růstu. Co od akciového trhu čekáte?

Užili jsme si úžasný rok 2014, kdy turecké akcie posílily o 37 procent. Pak přišlo vystřízlivění. Pro příští rok nečekáme, že by Turecko bylo tím nejhorším z rozvíjejících se trhů. Ze srovnání s Ruskem, Jižní Afrikou, Brazílií, Indonésií a Indií nevychází Turecko špatně. Náš očekávaný ekonomický růst je vyšší a valuace firem na burze nižší. Takže až přestanou zahraniční investoři sázet na další oslabení turecké liry, mohli bychom vidět příliv investic na turecký akciový trh.

Jak ovlivní ekonomiku cena komodit?

Jako importér komodit má Turecko dobré předpoklady pro příští rok. Na komoditách neočekáváme zásadní růst.

Dotýká se Turecka slabé euro?

Bohužel negativně. Protože většinu vývozu děláme v eurech, ale dovážíme v dolarech. Proto je pro nás kurz eura k dolaru důležitý, blížící se parita těchto dvou měn není dobrou zprávou pro Turecko.