Solar Impulse odstartoval k dlouhému letu přes Pacifik

Solární letoun Solar Impulse 2 v čínském Nankingu před startem na Havaj

Solární letoun Solar Impulse 2 v čínském Nankingu před startem na Havaj Zdroj: ctk/AP

Solární letoun Solar Impulse 2 v čínském Nankingu
Solární letoun Solar Impulse 2 odstartoval z čínského Nankingu směr Havaj
Zleva: švýcarský pilot a spoluautor projektu Solar Impulse Bertrand Piccard (vlevo), monacký princ Albert II a šéf mise Raymond Clerc v čínském Nankingu.
letadlo na solární pohon SI2 týmu Solar Impuls, které se pokusí obletět planetu
letadlo na solární pohon SI2 týmu Solar Impuls, které se pokusí obletět planetu
18
Fotogalerie
Letoun na solární pohon Solar Impulse 2 dnes večer SELČ odstartoval z japonské Nagoji k nejdelšímu letu bez přistání na své cestě kolem světa. Podle předpokladů by měl do cíle osmé etapy, na Havajské ostrovy, dorazit přes Tichý oceán po pětidenním nepřetržitém letu.

Mluvčí Elke Neumannová upřesnila, že stroj pilotuje André Borschberg. Z Nagoje na ostrově Honšú vzlétl ve 20:00 středoevropského letního času (v pondělí 03:00 místního času). „Dříve než kolem 10:00 místního času vydáme naše oficiální tiskové prohlášení, budeme nyní čekat, dokud nedospěje do bodu, z něhož není návratu,“ řekla Neumannová. Dodala, že při startu bylo počasí příznivé, ale to se může rychle změnit.

Piloti Borschberg a Bertrand Piccard, kteří se v řízení stroje střídají, původně chtěli na Havaj letět bez přestávky z čínského Nankingu. Kvůli nepřízni počasí ale 1. června musel Solar Impulse 2 přistát v Nagoji. Poškození křídla a nelepšící se povětrnostní podmínky způsobily, že tam musel zůstat až do dneška.

Naděje svitla po třítýdenním čekání 23. června, ale zlepšené povětrnostní podmínky se před startem opět zhoršily. Piccard minulý víkend upozornil, že pokud letoun do týdne neodletí, letos plánovaný oblet světa nestihne. Z Japonska na Havaj čeká Borschberga let dlouhý 7900 kilometrů. Vzhledem k tomu, že na této trase není žádný bod, kde by mohl v případě nouze bezpečně přistát, je tato etapa považována za nejrizikovější úsek celé výpravy.

Solar Impulse 2 nenese ani kapku pohonných hmot. Na svém povrchu má 17.248 fotovoltaických článků, které s pomocí lithiových baterií dodávají energii čtyřem motorům. Letoun má rozpětí křídel 72 metrů, což je více, než má Boeing 747. Váží ale jen 2,3 tuny, tedy asi jako větší osobní automobil.

Cesta kolem světa začala 9. března v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Má trvat pět měsíců, z toho vlastní let 25 dní. Celá trasa by odhadem měla být dlouhá asi 35 tisíc kilometrů. První etapy cesty probíhaly v relativně rychlém sledu, na čínském východním pobřeží se však letoun zdržel více než měsíc při čekání na počasí vhodné ke startu přes Pacifik.