Soud EU: Žadatele o azyl lze předat do bezpečných zemí mimo unii

Migranti na řecko-makedonské hranici u Idomeni

Migranti na řecko-makedonské hranici u Idomeni Zdroj: ctk/AP

Evropský soudní dvůr rozhodl, že členská země EU může žadatele o azyl vrátit do neunijní země považované za bezpečnou, aniž by k tomu potřebovala souhlasu jiného státu EU. Verdikt se týká Pákistánce, jehož Česko vrátilo do Maďarska, které pak migranta poslalo zpět do Srbska. Maďarský soud chtěl mít jistotu, že k tomuto kroku není nutný souhlas české strany.

Jde o případ muže, který loni v létě pronikl ze Srbska do Maďarska, kde podal první žádost o azyl. Ještě dřív, než bylo řízení ukončeno, ale přešel do České republiky, kde byl zadržen, když se chtěl dostat do Rakouska.

České úřady Pákistánce se souhlasem Budapešti poslaly zpět do Maďarska. Tam muž podal druhou žádost o udělení azylu, kterou ovšem maďarské úřady zamítly jako nepřípustnou; Maďaři se zároveň rozhodli poslat běžence do Srbska, protože tato země je považována za bezpečnou.

Uprchlík se proti tomuto rozhodnutí odvolal ke správnímu soudu ve východomaďarském Debrecínu. Ten se obrátil na Evropský soudní dvůr s žádostí o stanovisko, zda je v souladu s právem, aby byl žadatel o azyl poslán do Srbska, aniž o tom v daném případě byly informovány české úřady.