Soud EU zneplatnil dohodu umožňující firmám předávat data do USA

Soudní dvůr EU

Soudní dvůr EU Zdroj: Profimedia.cz

Soudní dvůr EU
Soudní dvůr EU
3
Fotogalerie

Soudní dvůr Evropské unie označil za neplatné rozhodnutí Evropské komise, které umožňuje firmám předávat osobní údaje uživatelů do Spojených států. Soud tak reagoval na podnět rakouského aktivisty Maxe Schremse, podle něhož společnost Facebook nerespektovala pravidla ochrany citlivých dat. 

Podle nejvyššího orgánu unijní justice dohoda známá jako „štít EU-USA“ nezajišťuje dostatečnou ochranu dat evropských uživatelů. Naproti tomu dřívější rozhodnutí komise, na jehož základě společnosti poskytovaly data o uživatelích do mimounijních zemí, je podle dnešního verdiktu soudu platné.

Unijní soud požádala o vyjádření irská justice, která dlouhodobě řeší Schremsovy stížnosti vůči Facebooku, jenž má v Irsku své evropské sídlo. Podle soudců v Lucemburku nedokáže zmíněná dohoda zaručit, že údaje evropských uživatelů budou v USA chráněny stejně jako na území EU. Spojené státy v dohodě dostatečně nezajišťují, že k citlivým datům nezískají přístup americké tajné služby, konstatoval unijní soud.

Právě obavy ze sledování dat zpravodajskými službami v USA, na něž v roce 2013 upozornil někdejší analytik americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edward Snowden, vedly Schramse k tomu, aby se obrátil na justici.

Brusel zavedl soubor pravidel pro ochranu dat po dohodě s Washingtonem v roce 2016. Do systému se během prvních tří let zapojilo téměř 5000 amerických společností včetně technologických gigantů Google či Microsoft. Místopředsedkyně EK Věra Jourové loni konstatovala, že USA postupně zlepšují dohled nad dodržováním dohody, stále však existují problematické body.