Soud rozdělil tresty za potopení Costy Concordie, kapitán na verdikt čeká

Záchranné práce u Costy Concordie

Záchranné práce u Costy Concordie Zdroj: profimedia.cz

havárie lodi Costa Concordia
havárie lodi Costa Concordia
havárie lodi Costa Concordia
havárie lodi Costa Concordia
havárie lodi Costa Concordia
12
Fotogalerie
Italský soud dnes vynesl rozsudek 18 až 34 měsíců vězení nad pěticí zaměstnanců lodní společnosti Costa Crociere, jejíž výletní loď Costa Concordia loni ztroskotala u břehů italského ostrova Giglio. Nehodu nepřežilo 32 lidí. Právní zástupci obětí označili nízké tresty za "ostudné" a uvažují o odvolání. Soudní proces tak čeká jen kapitána lodi Franceska Schettina, přelíčení s ním bylo odloženo na 23. září. Hrozí mu až 20 let vězení.

Na základě vyjednané dohody o vině a trestu dnes soud vynesl verdikt nad kormidelníkem lodi, krizovým manažerem společnosti Costa Crociere a třemi důstojníky posádky. Všichni byli odsouzeni za mnohonásobné zabití z nedbalosti, palubní důstojníci a kormidelník navíc za způsobení havárie plavidla z nedbalosti.

Nejvyšší trest 34 měsíců dostal krizový koordinátor Roberto Ferranini, který jako jediný nebyl v době ztroskotání na palubě. O čtyři měsíce nižší trest soud uložil řediteli lodního hotelu, zatímco dva palubní důstojníci a indonéský kormidelník dostali tresty od 18 do 23 měsíců vězení. Nejnižší trest byl udělen palubní důstojnici Silvii Coronicaové.

Právníci upozornili, že žádný z této pětice pravděpodobně za mřížemi neskončí, protože tresty kratší než dva roky byly odloženy a delší tresty by mohly být nahrazeny domácím vězením či veřejně prospěšnými pracemi. Odklad krátkých trestů za nenásilné trestné činy je v rámci italské legislativy obvyklým postupem.

Poměrně nízké tresty výměnou za přiznání viny už kritizovala advokátka pozůstalých po obětech tragédie Daniele Boccioliniová. „Co si pomyslí rodiny obětí? Je to skutečně velké zklamání. Schettino zůstává jako jediný před soudem, podle mě ale není jediný, kdo nese vinu,“ řekla Boccioliniová televizi SkyTG24. Dodala, že plánuje požádat italský odvolací soud, aby zrušil dohodu, která umožnila nižší tresty výměnou za přiznání viny.

Právní zástupkyně skupiny ruských pasažérů Gabriele dalle Lucheová uvedla, že dohoda o vině a trestu neměla být připuštěna. „Tyto rozsudky jsou vzhledem ke 32 mrtvým směšné,“ prohlásila advokátka. Dodala, že rovněž uvažuje o odvolání proti rozhodnutí soudu.

Případ dvaapadesátiletého kapitána lodi Costa Concordia Franceska Schettina projednává soud zvlášť. Prokuratura ho viní z neúmyslného zabití 32 osob a zapříčinění ztráty lodi. Reálně mu hrozí až 20 let vězení. Obhajoba se ve středu znovu domáhala i v jeho případě uzavření dohody o vině a trestu. Ta už byla ale Schettinovi jednou zamítnuta. Tuto možnost soud při květnovém předběžném řízení povolil jen pětici z původních šesti obžalovaných a trval na tom, aby se Schettinem byl veden řádný proces.

Luxusní výletní parník Costa Concordia ztroskotal u břehů Itálie v noci 13. ledna 2012. Na palubě měl 4229 osob, z toho 3200 turistů. Plavidlo najelo na mělčinu a částečně se převrátilo. Zahynulo 32 osob z lodi, těla dvou z nich se nikdy nenašla. Vyprošťování rozměrného vraku trvá dodnes.