Soudci z Karlsruhe schválili ESM, mají ale podmínky

německý ústavní soud

německý ústavní soud Zdroj: ctk

Německo může přijmout stálý záchranný fond eurozóny ESM a fiskální pakt Evropské unie. Rozhodl tak dnes Spolkový ústavní soud v Karlsruhe. (Foto Profimedia)
Německo je poslední zemí, která ESM ještě neratifikovala, a bez jeho přistoupení fond nemůže ani začít fungovat. Již v úterý soud odmítl stížnost vládního poslance Petera Gauweilera, kterou chtěl na poslední chvíli vyhlášení rozhodnutí oddálit.  (Foto Profimedia)
Německý parlament vznik ESM stejně jako smlouvu o rozpočtové odpovědnosti schválil na konci června. Okamžitě je ale u ústavního soudu napadli jejich odpůrci, kteří tvrdí, že tato opatření jsou v rozporu s německým ústavním pořádkem a porušují práva německého parlamentu.  (Foto Profimedia)
Soud však dokončení ratifikace ESM podmínil zárukami, že německé garance ve fondu nepřekročí nynější výši a že němečtí poslanci budou dostatečně informováni o jeho činnosti. Uvolnila se tím cesta k tomu, aby fond na podporu zemí postižených dluhovou krizí mohl začít fungovat.  (Foto Profimedia)
Fiskální pakt, který kromě Británie a Česka podepsaly všechny zbývající vlády EU a zavázaly se v něm dodržovat pravidlo vyrovnaných nebo přebytkových rozpočtů, může vstoupit v platnost po ratifikaci 12 ze 17 států eurozóny. Zatím ho přijalo 11 zemí, ale jen sedm členů měnové unie. (Foto Profimedia)
10
Fotogalerie
Německo může přijmout, záchranný fond ESM i fiskální pakt Evropské unie. V Karlsruhe tak rozhodl německý ústavní soud, který tím odmítl 37 tisíc stížností. Soudci ale mají pro zavedení těchto nástrojů boje s dluhovou krizí několik podmínek. "Dnešek je dobrým dnem pro Německo i Evropu," komentovala rozhodnutí kancléřka Angela Merkelová.

První z nich se týká velikosti záchranného fondu ESM. Peněžitý závazek Německa totiž podle soudců nesmí překonat nyní plánovaných 190 miliard eur, uvedl předseda soudu Andreas Voßkuhle. Druhou podmínkou je, že závazek mlčenlivosti pracovníků fondu ESM nesmí vést k tomu, že německý Spolkový sněm bude mít omezený přístup k informacím.

Voßkuhle odmítl pokusy o zatažení soudu do sporu o to, zda jsou záchranné mechanismy EU správné. „Nikdo nemůže s jistotou říct, co je v takové krizi pro Německo a Evropu skutečně nejlepší. V takové situaci jsou oprávněni jednat ti, které zvolil lid,“ dodal s tím, že soud pouze posuzuje ústavnost politických rozhodnutí.

Soud najednou rozhodoval o hromadné stížnosti nadstranického sdružení Více demokracie a také o stížnostech poslance za vládní CSU Petera Gauweilera a postkomunistické strany Die Linke. „Stížnosti odpůrců jsou převážně odůvodněné,“ prohlásil Voßkuhle, načež se sálem rozlehl smích. Vzápětí se opravil, že stížnosti byly bezdůvodné. „Vidíte, vedli jsme intenzivní diskusi,“ podotkl.

Jako první na rozhodnutí soudu reagovali němečtí Zelení. „Dobrý den pro Evropu a záchranu eura,“ uvedla rozpočtová expertka strany Priska Hinz. Později reagovala i SPD. „Jsem především rád, že konečně utichnou spekulace o rozsudku,“ uvedl šéf parlamentní frakce strany Frank-Walter Steinmeier.

Pozitivně zareagoval i německý akciový index DAX, který ihned posílil o více než procento na 7410 bodů. Euro odmazalo svou ranní ztrátu a nyní se obchoduje za 1,289 dolaru za euro. „Spolkový ústavní soud rozhodl přesně tak, jak se očekávalo,“ cituje server Sueddeutsche.de nejmenovaného frankfurtského akciového obchodníka.

Prezidentu Joachimu Gauckovi tak nyní nic nebrání podepsat zákony o ratifikaci příslušných dohod. Německý parlament obě smlouvy schválil na konci června.

Soud se dnes nebude zabývat ústavností nákupu státních dluhopisů Evropskou centrální bankou. O ní rozhodne až v hlavním líčení.