Soudní boj o zdravotní reformu v USA začíná

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: CTK/AP/Carolyn Kaster

U amerického nejvyššího soudu dnes začala ostře sledovaná bitva o klíčovou zdravotní reformu prosazenou prezidentem Barackem Obamou. Zákon zavádí povinné zdravotní pojištění, což je podle žaloby 26 států americké unie v rozporu s ústavou.

Soudci ode dneška do středy vyslechnou argumenty obou stran. Verdikt by měli vynést v červnu. Jejich rozhodnutí může mít zásadní vliv na kampaň před listopadovými prezidentskými volbami. Zdravotní reforma odmítaná republikány i značnou částí voličů v ní bude jedním z hlavních témat.

Názory na jádro sporu, tedy zda stát může nutit občany pod hrozbou postihu k nákupu zdravotního pojištění, si američtí nejvyšší soudci vyslechnou v úterý. Dnes se budou zabývat tím, zda letos ve věci vůbec mohou rozhodnout.

Pokuta pro lidi, kteří se nepojistí, je totiž podle některých názorů novou daní. Podle zákona z roku 1867, který americká média označují za obskurní, přitom soud o dani nemůže rozhodnout, dokud ji stát nezačne vymáhat. Příslušná ustanovení reformy začnou platit až v roce 2014 s tím, že první pokuty budou lidé muset uhradit do dubna následujícího roku.

Nelze nikoho k pojištění nutit, namítají republikáni

Samotná ústavnost jedné z klíčových částí reformy bude tématem úterních slyšení. Podle Obamovy administrativy Kongres nijak nepřekročil své pravomoci, když povinné zdravotní pojištění schválil. Odpůrci zákona z řad států ovládaných republikány naopak tvrdí, že američtí zákonodárci nemohou nikoho nutit k tomu, aby si něco - v tomto případě zdravotní pojištění - kupoval.

Ve středu pak u nejvyššího soudu zazní názory na to, jaký dopad by na zbytek reformy mělo případné zrušení povinnosti pojistit se. Podle federální vlády by zákon i poté nadále platil, protože většina jeho ustanovení s povinným pojištěním nesouvisí. Odpůrci zákona naopak tvrdí, že zrušení klíčového opatření reformy by znamenalo její konec jako takové. Soud se také bude zabývat oprávněností rozšíření zdravotního programu Medicaid pro méně majetné Američany.

Soudní jednání budí emoce

Projednávání reformy u nejvyššího soudu budí velkou pozornost. Lidé se před jeho budovou ve Washingtonu již od minulého pátku řadili do fronty, aby mohli jednání přihlížet. Odpůrci zákona v americkém hlavním městě od minulého týdne demonstrují a vyzývají k zamítnutí reformy. Slyšení budou celkem trvat nezvyklých šest hodin. Média je nebudou přenášet, soud ale po každém slyšení umístí na svou webovou stránku zvukové záznamy.

Zákon, který byl jedním z hlavních cílů Obamovy vlády, schválil americký Kongres v roce 2010, v plném rozsahu by ale měla platit až v roce 2014. Reforma zavádí povinné zdravotní pojištění, které by mělo být dostupnější pro desítky milionů dosud nepojištěných Američanů. Podle posledního průzkumu veřejného mínění ji odmítá 47 procent obyvatel země. Republikánští kandidáti na prezidenta slíbili, že se zasadí o její okamžité odvolání. Dvojka republikánského klání Rick Santorum dnes chce proti reformě protestovat přímo u budovy nejvyššího soudu.

Ústavnost zákona již potvrdilo několik soudů, ve dvou případech ale dali jiní soudci zapravdu jeho odpůrcům. Konečné rozhodnutí proto bude na federálním nejvyšším soudu, který může v případu rozhodnout několika způsoby. Zákon může shledat v souladu s ústavou, soud jej může zrušit jako celek, nebo jeho části, popřípadě může odložit své rozhodnutí do doby, než zákon nabude účinnosti.