Soudruh Castro bude žít věčně, reaguje na jeho smrt čínský prezident

Nápis v Havaně

Nápis v Havaně Zdroj: reuters

Fidel Castro
Fidel Castro
Fidel Castro
Fidel Castro
Fidel Castro
17
Fotogalerie

Často protichůdné reakce na úmrtí bývalého kubánského vůdce Fidela Castra, který zemřel ve věku 90 let, začaly od ranních hodin přicházet od světových politiků. Mezi prvními, kdo se ke Castrovu úmrtí vyjádřili, byl levicový venezuelský prezident Nicolás Maduro, indický premiér Naréndra Módí či francouzský prezident Francois Hollande. Poctu zesnulému vzdal i bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov. Z okruhu kubánského exilu a opozice zní kritika na adresu zesnulého.

Fidel Castro podle Hollandea "zosobňoval kubánskou revoluci ve všech nadějích, která vyvolala, i ve všech zklamáních, která přinesla". Castro za studené války dokázal pro Kubánce ztělesňovat hrdost nad odmítnutím cizí nadvlády, uvedl francouzský prezident. Zároveň prohlásil, že americké embargo proti Kubě by mělo být "definitivně zrušeno".

"Soudruh Castro bude žít věčně," uvedl čínský prezident Si Ťin-pching a dodal, že v kubánském státníkovi ztratil čínský lid dobrého soudruha.

První a poslední prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov ocenil Castra za to, že "posílil Kubu" v období "tvrdé americké blokády".

Ruský prezident Vladimir Putin označil zesnulého za upřímného a spolehlivého přítele Ruska a jeho jméno za "symbol celé epochy".

Přínos kubánského vůdce vyzdvihl také venezuelský prezident Maduro, jenž vyzval všechny světové revolucionáře, aby "pokračovali v odkazu" otce kubánské revoluce.

Hlubokou lítost nad ztrátou přítele vyjádřil salvadorský prezident Sánchez Cerén. Jeho mexický protějšek Enrique Peňa Nieto napsal na twitter, že "Fidel Castro byl přítelem Mexika a podporoval bilaterální vztahy obou zemí založené na respektu, dialogu a solidaritě".

Podle indického premiéra Módího také Indie "oplakává ztrátu velkého přítele". Ministerský předseda charakterizoval Castra jako jednu z nejkultovnějších osobností 20. století. Ke kondolenci se připojil i indický prezident Pranab Mukherdží.

"Kuba nikdy nikoho neohrožovala, jen chtěla žít vlastním životem. Mnozí ji za tuto odvahu nenáviděli," uvedl slovenský premiér Robert Fico, jehož země toto pololetí předsedá Evropské unii.

Španělský premiér Mariano Rajoy ocenil Castra jako "historickou postavu" s "velkým vlivem" na celý region. Podle šéfa belgické vlády Charlese Michela "se obrací důležitá stránka ve světových dějinách", jde o "definitivní konec studené války".

Z kubánského exilu a z disidentských kruhů zaznívají odlišné reakce. Ileana Rosová-Lehtinenová, první Američanka kubánského původu zvolená do amerického Kongresu, označila Castra za "tyrana a zločince" a jeho smrt uvítala jako "příležitost usilovat o Kubu, která bude svobodná, demokratická a prosperující". Kubánská disidentka a bloggerka Yoani Sánchezová komentovala Castrovu smrt slovy: "Už chybí jen několik hodin do prvního úsvitu mého života bez Fidela Castra."