Soul a Tokio jsou po smrti Kim Čong-ila ve střehu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Jižní Korea a další země s napětím čekají, jaký kurz nabere Pchjongjang po smrti dlouholetého vůdce Kim Čong-ila. KLDR včera zřejmě provedla test rakety krátkého doletu. Soul však věří, že zkouška nesouvisí s úmrtím lídra a nástupem jeho syna Kim Čong-una k moci. Přesto zůstává v pohotovosti.

Kim Čong-il podle tvrzení státních médií zemřel v sobotu ve vlaku na infarkt během pracovní cesty. Agentura KCNA informovala o milionech truchlících lidí. Dostupné fotografie a záběry z uzavřeného státu skutečně ukazovaly plačící školáky i dospělé. „Nemůžeme věřit tomu, že náš otec Kim Čong-il skonal. K našemu zármutku zemřel předtím, než mohl spatřit vítězství v úsilí o budování vzkvétajícího národa, jeho velké touhy. Ale jsme pod váženým Kim Čong-unem, který se s ním ztotožňuje,“ citovala agentura pětapadesátiletou předsedkyni zemědělského družstva. Zesnulý lídr bude mít pohřeb 28. prosince.

Informace o jeho následovníkovi jsou kusé. Obvykle se uvádí, že je jeho třetím a nejmladším synem, je mu nejvýš třicet let a studoval ve Švýcarsku pod cizím jménem. Někteří odborníci očekávají, že svého údajného vzdělání využije k modernizaci země. „Generace Kim Čong-una má silné povědomí o tom, jak izolovaná od ostatního světa KLDR je,“ řekl Reuters šéf Institutu korejských studií na univerzitě v jihočínském Čung-šanu. „Myslím si, že v hospodářské politice nastanou s odchodem Kim Čong-ila významné změny,“ dodal.

Tokio a Soul však raději počítají se všemi scénáři. Jižní Korea sice vyzvala lidi, aby se věnovali své každodenní práci, ale uvedla do stavu nejvyšší pohotovosti svoji armádu. „Vydal jsem tři rozkazy, které mají vést k posílení naší zpravodajské kapacity, ke spoluprácí s představiteli USA, Jižní Koreje a Číny a k připravenosti na nečekané,“ řekl novinářům japonský premiér Jošihiko Noda.

Odborníci podotýkají, že smrt Kim Čong-ila zneklidnila i nejvýznamnějšího severokorejského spojence – Čínu. Peking sice tlačil mrtvého vůdce k reformám, nyní se ale podle politologů bojí, že by mohly přijít příliš rychle. Navíc má obavy z toho, zda Kim Čong-un zvládne udržet stabilitu.