Spadl most. Slovenská vláda přitvrdí zadávání veřejných zakázek

Zřícený most na Slovensku

Zřícený most na Slovensku Zdroj: ctk

Dálnici D1 vzdaluje od dokončení více faktorů, ke kterým se nakonec přidalo zřícení mostu na východní části úseku Jánovce–Jablonov. Poté, co tam minulý týden část konstrukce pohřbila čtyři lidi, hází na sebe všichni zainteresovaní vinu. Podobným nehodám by měla předcházet připravovaná změna legislativy.

Ministr dopravy Ján Počiatek tvrdí, že zodpovědnost nese dodavatel stavby, tedy konsorcium firem Váhostav a Bögl a Krýsl. Hovoří se ale i o možném selhání státu. Definitivně viníka neštěstí odhalí až vyšetřování, odborníci přitom zjistí i rozsah poškození stavby, od kterého se bude odvíjet i délka zdržení.

Podle Počiatka lze čekat odklad přinejmenším několik týdnů. Na místě se totiž ještě odstraňují trosky, teprve pak bude možné podrobně prozkoumat části, které zůstaly stát. Otázkou tak stále zůstává, jestli se bude muset demontovat celá mostní konstrukce. „I ty časti, které zůstaly stát, budou pravděpodobně muset být zničeny,“ avizoval už šéf rezortu vnitra Robert Kaliňák.

Právě on připravuje změny ve veřejných zakázkách, jež by měly podobné situace vyloučit. Otazníky totiž podle něho vyvolává, proč byla ke stavbě připuštěna i firma, která už stojí před soudem v souvislosti se zřícením železničního mostu v Česku. Plánovaná změna by tak spočívala v tom, že firmy, které selžou, by měly na určitý čas přijít o možnost ucházet se o veřejné zakázky obdobného typu.

V současnosti možnost vyloučení z tendru jen na základě podezření neexistuje. V budoucnu by nemuselo jít ani o velké pochybení. Důvodem k vyřazení může být i opožděné odevzdání stavby. V případě problémů by měly mít omezený přístup k soutěžím firmy, se kterými stát podepsal smlouvu, i když za nimi stojí jejich subdodavatelé. Tím by se mělo zamezit zdlouhavému hledání viníka.

Odborníci však upozorňují, že ze soutěže lze firmu vyloučit až po rozhodnutí soudů, což může trvat roky. Stavbaři tedy varují stát, že znemožnění účasti v tendrech bez právoplatného rozsudku by mohlo vést k žalobám ze strany vyřazených firem.