Španělské vládě se nelíbí referendum v Katalánsku. Napadne jej u soudu

Barcelona, demonstrace Katalánců za možnost hlasovat o nezávislosti

Barcelona, demonstrace Katalánců za možnost hlasovat o nezávislosti Zdroj: ctk

Španělská vláda chce u Ústavního soudu napadnout referendum o nezávislosti Katalánska, které chce tento region navzdory nesouhlasu Madridu uskutečnit 9. listopadu. Premiér Mariano Rajoy v pátek kvůli tomu na pondělí svolal zvláštní zasedání kabinetu, informovala agentura DPA.

Předseda katalánské vlády Artur Mas oznámil, že v sobotu vydá dekret, jímž konání referenda oficiálně nařídí. Pokud to skutečně udělá, chce španělská vláda požádat soud, aby plebiscit kvůli rozporu s ústavou zakázal.

Mas opakovaně tvrdí, že nesouhlas centrální vlády jej od vypsání referenda neodradí. Premiér by podle něj „neměl ústavu zneužívat k tomu, aby Katalánce umlčel“. Pokud se ale žádost o zákaz referenda k soudu dostane, má velkou šanci uspět. Ústavní soud, stejně jako parlament, totiž letos chystané referendum označily za nezákonné.

Co by se stalo, kdyby soud plebiscit zakázal?

Španělská média spekulují, co by se stalo, kdyby soud referendum zakázal a katalánské úřady verdiktu neuposlechly. Premiér Rajoy by pak zřejmě čelil tlaku, aby podpořil autoritu soudu a v Katalánsku si vynutil poslušnost. Ústava mu kupříkladu dává možnost částečně či zcela převzít pravomoci regionální vlády.

Katalánský plebiscit, který má dopomoci ekonomicky významnému regionu s vlastním jazykem i kulturou k politické i hospodářské nezávislosti na Madridu, rozvířilo v zemi debatu, zda reformovat ústavu z roku 1978 a poskytnout 17 španělským regionům větší míru autonomie.

Reportáž: Katalánsko připomíná hypermarket s byty. Nakupují hlavně Rusové