Španělsko hledá příčinu nákazy ebolou, v karanténě jsou další lidé

Varování před ebolou v ulicích Madridu

Varování před ebolou v ulicích Madridu Zdroj: ctk/ap

Španělští zdravotníci uvalili po pondělním zjištění, že se v zemi nakazila ebolou pomocná zdravotní sestra, karanténu na další dvě osoby. Kvůli podezření z možné nákazy jsou v nemocnici v Madridu v izolaci a na pozorování manžel ošetřovatelky a muž, který přiletěl z Nigérie. Původně se do karantény dostala i další nemocniční sestra. Testy ale nakonec ukázaly, že nakažená není.

Nemocná ošetřovatelka je podle všeho prvním případem, kdy se přímo na území Evropy nakazil člověk ebolou. Dosud k nákaze docházelo jen v Africe, kde se již příznaky choroby u pacientů projevily. Výjimkou byl případ Liberijce Thomase Erica Duncana, u kterého byla ebola potvrzena až po příletu do USA.

Nakažená zdravotní sestra patřila ke skupině zhruba třiceti zdravotníků, kteří pečovali o oba španělské duchovní, kteří si onemocnění přivezli ze západní Afriky a ve Španělsku mu podlehli. Nejspíš od nich se nakazila, i když zdroj nákazy se ještě oficiálně vyšetřuje.

Devětašedesátiletý Manuel García Viejo zemřel 25. září, ebolou se nakazil v Sieře Leone. Pětasedmdesátiletý misionář Miguel Pajares nemoci podlehl již v srpnu, virem se nakazil v Libérii. Španělská ošetřovatelka údajně dvakrát vešla do místnosti, ve které García Viejo v nemocnici ležel. Jednou, aby se přímo podílela na jeho léčbě, a podruhé, když dezinfikovala pokoj po jeho smrti. Pokaždé měla na sobě ochranný oblek.

Úřady zjišťují, kdo se s nemocnou setkal

Krátce po smrti druhého z duchovních odjela zdravotní sestra na dovolenou, špatně jí začalo být minulé úterý 30. září. Španělské úřady se nyní snaží zjistit, kdo všechno byl se ženou v kontaktu a vypracovávají podrobný seznam. V nemocnici Alcorcón na západě Madridu, kde byla v neděli přijata, identifikovali údajně 21 osob, kteří se vyskytovali v její blízkosti, napsal deník El País. Všichni byli informováni, že musí zůstat pod dohledem a dvakrát denně si měřit teplotu.

Jméno asi čtyřicetileté zdravotní sestry nebylo zveřejněno, její stav je prý stabilní. Je nyní na kapačkách a jsou jí podávány protilátky z krve předchozích nakažených, uvedla nemocnice v Madridu.

Testy provedené u další ošetřovatelky - z celkových čtyř osob v karanténě - podle agentury Reuters nakonec ukázaly, že trpí nijak nebezpečným průjmem.

Brusel žádá vysvětlení

Evropská komise vyzvala španělskou vládu, aby jim poskytla „objasnění“ situace ohledně eboly v zemi a rovněž kroků, které přijala, aby se nákaza dále nešířila. „Prioritou zůstává zjistit, co se vlastně stalo,“ dodal mluvčí Evropské komise.

V Evropě nejspíš přibudou případy nákazy ebolou, kontinent je ale na zvládnutí onemocnění dobře připraven, uvedla v rozhovoru pro Reuters regionální ředitelka Světové zdravotnické organizace (WHO) pro Evropu Zsuzsanna Jakabová. „Velmi pravděpodobně v budoucnosti dojde k podobným případům, jako je ten ve Španělsku,“ řekla Jakabová. „Je to poměrně nevyhnutelné…vzhledem k rozsáhlému cestování z Evropy do postižených zemí i naopak,“ dodala.

Podle informací WHO dosáhl k 1. říjnu počet obětí eboly 3439 z celkem 7492 zaznamenaných případů nákazy. Ebola se poprvé objevila v březnu v Guineji a od té doby se rozšířila do sousední Libérie a Sierry Leone. Případy se objevily i v Nigérii a Senegalu. Jde o nejhorší epidemii této nemoci od roku 1976, kdy byl virus eboly identifikován.