Španělsko vyšetřuje katalánského premiéra. Kvůli referendu

šéf katalánské regionální vlády Artur Mas po vítězství separatistů v regionálních volbách

šéf katalánské regionální vlády Artur Mas po vítězství separatistů v regionálních volbách Zdroj: ctk/AP

Kvůli vypsání neoficiálního referenda o vyhlášení nezávislosti Katalánska z loňského listopadu zahájily španělské úřady vyšetřování předsedy regionální vlády Artura Mase. Dva dny po regionálních volbách, v nichž Masova koalice zvítězila, si soud předvolal premiéra k výslechu na 15. října.

Katalánská regionální vláda uspořádala loni 9. listopadu neoficiální hlasování o nezávislosti země. Konalo se v termínu původně plánovaného referenda, které Mas kvůli zákazu ústavního soudu odvolal. Také neoficiální hlasování, v němž se třetina oprávněných voličů vyjádřila z téměř 80 procent pro odtržení od Španělska, soudci prohlásili za nelegální.

Státní zastupitelství viní šéfa regionální vlády z neuposlechnutí soudního rozhodnutí, zneužití veřejné funkce a zpronevěření státních prostředků. Pozvání k soudu na 15. října se týká i dalších dvou členů Masovy vlády, vicepremiérky Joany Ortegové a ministryně školství Irene Rigauové. Podle katalánské vlády se jedná o „politický proces“.

Rozhodnutí barcelonského soudu přišlo pouhé dva dny poté, co se v severošpanělském regionu konaly volby do místního parlamentu. Z nich vyšla vítězně koalice separatistických stran Společně pro Ano, která usiluje o vypsání referenda a o nezávislost Katalánska v roce 2017. Spolu s další separatistickou stranou má koalice v 135členném parlamentu absolutní většinu křesel. Pro strany ale celkem hlasovalo jen 47 procent voličů, což Madrid označil za porážku snah o odtržení.