Španělský ministr: O osudu eurozóny se rozhodne u nás

Španělský ministr financí Luis de Guindos

Španělský ministr financí Luis de Guindos Zdroj: profimedia.cz

Španělsko zatím navzdory svým hospodářským potížím nepožádá o mezinárodní pomoc, budoucnu to ale rozhodně nevylučuje. Další vývoj v zemi nicméně rozhodne o přežití eurozóny, tvrdí španělský ministr financí Luis de Guindos v rozhovoru pro německý deník Handelsblatt.

„Nejprve si musíme vyjasnit podmínky, myslím si, že během tohoto a příštího týdne budeme moudřejší,“ prohlásil ministr, podle nějž se o podmínkách bude jednat na nejbližších setkáních Rady Evropské centrální banky a ministrů financí eurozóny.

Ostatní členské státy si prý uvědomují důležitost země pro společnou evropskou měnu. „Španělsko je teď vlnolamem eurozóny,“ řekl německému listu de Guindos. „Velká část bitvy o euro bude vybojována ve Španělsku“. Madrid už dostal finanční pomoc pro rekapitalizaci svého bankovního sektoru z Evropského fondu finanční stability (EFSF).

Podle de Guidose bude kvůli vysokým úrokům, za něž si Španělsko půjčuje na trhu, nutná pomoc ECB.
Je třeba „rozptýlit pochybnosti o euru a vyjasnit, že euro je nezvratné. Mohlo by si to vyžádat krátkodobý zásah ECB.“ Díky tomu by se prý ulevilo i Španělsku. Do vysokých nákladů na správu dluhu se totiž částečně promítají i pochybnosti investorů o projektu společné evropské měny.

Španělský ministr ale zároveň připustil, že jeho země si musí pomoct i sama a provést potřebné hospodářské reformy. „Španělsko se nyní pokusí o to, čeho Německo dosáhlo před deseti lety,“ uvedl de Guindos. Berlín v roce 2002 zahájil takzvané Hartzovy reformy pracovního trhu, díky nimž se podařilo výrazně snížit nezaměstnanost. Ta je přitom nyní jedním z největších problémů Španělska, kde je bez práce čtvrtina lidí.