Zelenskyj jako agent Kremlu? Nového prezidenta charakterizují spíš vazby na oligarchu

Ihor Kolomojskyj

Ihor Kolomojskyj Zdroj: Profimedia

Volodomy Zelenskyj slaví po zveřejnění prvních odhadů (21.4.2019)
Volodomy Zelenskyj slaví po zveřejnění prvních odhadů (21.4.2019)
3
Fotogalerie

Nečitelnost Volodymyra Zelenského v závěru kampaně živila dohady, že je nastrčenou figurkou Kremlu, který nyní může oslavovat zvrat Euromajdanu. Ve skutečnosti je mnohem pravděpodobnější, že je budoucí prezident produktem oligarchy Ihora Kolomojského, jenž se řídí jediným pravidlem - chránit svůj byznys.

V exilu žijící miliardář, jehož hospodářské impérium se rozpínalo do mnoha oblastí, byl v roce 2014 jedním z těch, co nejvíce tratili na anexi Krymu. Záborem poloostrova přišel o desítky nemovitostí včetně hotelů, obchodů, lázní či čerpacích stanic v hodnotě stovek milionů dolarů. Na Moskvě se pokouší domoci kompenzace prostřednictvím mezinárodní arbitráže. 

V důsledku této zkušenosti vynaložil velké úsilí na zastavení dalšího ruského postupu na Ukrajině. Když byl jmenován gubernátorem s úkolem uklidnit situaci v potenciálně separatistické Dnipropetrovské oblasti, vypsal mimo jiné odměnu na dopadení ruských "sabotérů". Nakupoval vybavení armádě a nabízel, že zafinancuje výstavbu bariéry na hranici s Ruskem. 

Brzy se však dostal do střetu s prezidentem Petrem Porošenkem, jelikož stát začal zasahovat do oligrachova byznysu. A Kolomojskyj své zájmy neváhal chránit za pomocí "dobrovolnických" oddílů, čímž dal najevo, že je jakýmsi autonomním hráčem. Spor vyvrcholil v roce 2016 znárodněním PrivatBank, která byla podle úřadů na hraně bankrotu a z níž oligarcha údajně vyvedl až 5,5 miliardy dolarů. Soudy ale vládní výklad zatím nesdílejí. 

Jisté každopádně je, že Kolomojskyj měl mimořádně silný motiv získat možnost na řešení sporu dohlédnout. Proto se Zelenskyj, hvězda Kolomojského kanálu 1+1, tak těžko brání nařčení, že není bílým koněm oligarchy. 

Situaci komplikuje fakt, že na znárodnění PrivatBank naléhal Mezinárodní měnový fond. Kolomojskyj se tak dostal do situace, kdy jeho byznysové zájmy ohrožovalo jak Rusko, tak Západ. Je tak velmi těžké předvídat, jaké důsledky pro ukrajinskou zahraniční politiku může jeho případný vliv na Zelenského mít.